El Temporada Alta tanca la millor edició de la seva història amb quasi 48.000 espectadors

El festival bat rècords tot i disposar d'un 30% menys de pressupost respecte fa tres anys

El festival Temporada Alta s'ha convertit en la cita de referència de les arts escèniques de Catalunya i va camí de ser "imprescindible" dins el panorama europeu. Aquests són, per exemple, les valoracions que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet de la 21ena edició del Temporada Alta, que va abaixar el teló diumenge.

Si ens fixem en les dades de públic -les millors de la història del festival-, també es pot entendre que els espectadors recolzen la proposta programàtica del Temporada Alta. Un total de 47.914 entrades venudes -tot i el 21% d'IVA, recorda Sunyer- i ocupacions mitjanes del 93%. "Quan vam presentar la programació crèiem que estava força bé i era àmplia però teníem els nostres dubtes, vivim en un context econòmic complicat", reconeix Sunyer, que celebra però la bona resposta dels espectadors, molts vinguts no només de fora de Girona -especialment de l'àrea urbana de Barcelona- sinó cada vegada més també del sud de França.

Una altra mostra de la resposta del públic és el fet que s'han hagut de programar 29 funcions addicionals. Quan es va presentar la programació, inicialment s'havien previst 109 funcions dels 88 espectacles. La ràpida venda d'entrades -que fins i tot va fer col·lapsar el sistema informàtic el primer dia- ha fet que el festival hagi anat sumant noves funcions.
 
La programació internacional qualla

Sunyer també ha destacat que el festival ha fet una aposta pels espectacles internacionals i que això ha estat ben acollit pel públic. Per exemple, una de les propostes que ha fet ple durant quatre funcions seguides ha estat 'Somni d'una nit d'estiu' dels anglesos Propeller. Aquesta companyia londinenca que interpreta clàssics de Shakespeare va venir per primer cop fa sis anys i no va aconseguir omplir el Teatre de Salt, on hi caben 300 persones. 

Ara, sis anys més tard, ha fet ple al Municipal de Girona (que té un aforament de 585 persones) i ha calgut programar una quarta sessió addicional. "Encara en podríem haver fet una cinquena, ha quedat gent al carrer", apunta Sunyer. 

Balanç econòmic i impacte per a la zona

A banda de la bona resposta del públic, Sunyer ha destacat que el festival serveix per fer "d'aparador" durant tres mesos de la ciutat de Girona i el seu entorn. Per exemple, una dada econòmica que demostra l'impacte de la cita és que s'han gestionat 1.324 habitacions d'hotel a Girona, Salt i Bescanó només per a les necessitats del festival. Així mateix, han treballat directament pel festival 256 persones i les companyies que hi ha passat han contractat fins a 918 persones als diferents espais.

El director del Temporada Alta ha destacat que han aconseguit aquestes xifres tot i disposar d'un 30% menys de pressupost que fa tres anys, ja que s'han perdut unes ajudes europees per a projectes transfronterers. El pressupost d'enguany ha estat de 2,3 MEUR i, en un balanç provisional, es comprova com el 21% dels ingressos provenen de la venda d'entrades, un 26% d'esponsorització privada i, la resta, d'ajudes públiques, sobretot de la Generalitat.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha defensar el paper que juga el Temporada Alta i ha destacat que és la cita més internacional però que s'ha format agafant com a base la dramatúrgia catalana. Aprofitant la seva presència a la presentació del balanç, ha garantit que la Generalitat mantindrà l'aportació econòmica (un total de 700.000 euros) l'any vinent.

Les línies de futur

El director del festival ha volgut també marcar quins són els objectius del Temporada Alta per als propers anys. Sunyer ha afirmat que no es volen limitar a elaborar una programació que atregui milers de persones -"molta més gent tampoc podem portar", fa broma- sinó que volen tenir noves funcions.

Per una banda, ha explicat que volen ser un festival de país però amb vocació de treballar per a l'espai europeu. "Volem que el festival sigui la veu de l'escena d'un país i que serveixi per marcar les línies de creació de futur", ha manifestat. 
Per altra banda, el Temporada Alta vol fer passos per convertir-se en un punt de trobada i reflexió del sector de les arts escèniques, a través de taules de debat, trobades de creadors o de potenciar els vincles amb iberoamèrica i enfortir les relacions amb Europa. "El món cada cop és més gran i el festival ha de servir per treure també les coses que creem a casa nostra a fora", ha avançat Sunyer.

En aquest sentit, el director ha explicat que tenen previst signar un conveni amb Argentina per tal que companyies catalanes no només portin els espectacles a Buenos Aires -com ja s'ha fet en alguna ocasió- sinó que puguin fer gira arreu del país llatinoamericà. Així mateix, el festival també té com a objectiu aconseguir més ajudes europees per fer accions similars al vell continent.

Un altre dels objectius de futur i que el festival ja ha iniciat a través del projecte de 'Club Ciutat del Teatre' és establir noves relacions amb el públic. La voluntat és que els espectadors puguin aportar idees, proposar obres o activitats i "criticar" allò que no els ha agradat per tal que el festival en prengui nota i millori.

Nous passos per arrencar El Canal

Sunyer no ha deixat passar l'ocasió per lamentar que aquest ha estat el primer any que no han comptat amb la col·laboració del Centre d'Arts Escèniques El Canal com a motor de creació d'espectacles que, posteriorment, s'exhibeixen al festival. Aquest centre, tot i tenir seu física, està aturat a l'espera de tancar un acord entre les administracions i poder convocar el concurs per a la direcció i la contractació d'un gerent.

El conseller, Ferran Mascarell, ha recordat que la Generalitat ha aportat 200.000 euros per a suplir el paper que feia el Canal i poder contribuir a la creació en el marc del festival. Mascarell remarca que la Generalitat ha fet aquesta aportació tot i que no forma part del Consorci del centre d'arts escèniques, integrat per la Diputació i els consistoris de Salt i Girona.

Al ple de la Diputació de Girona del passat octubre, es va desencallar el tema del pressupost. El conveni entre la Diputació i els ajuntaments de Salt i Girona estableix que hi aportaran 320.000 euros fins al 2016. Aquest dimecres, el conseller de Cultura ha confirmat que, malgrat que la Generalitat no forma part del consorci, també farà una aportació econòmica a través d'un contracte programa que, idealment, hauria de ser per als propers tres o quatre anys.

El vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, ha avançat que la setmana que ve ja hi ha una reunió que ha de servir per iniciar els tràmits tant per contractar un gerent com per establir les bases del concurs per a la direcció del centre. "El Canal ha de ser una realitat a la primavera, aquesta és el nostre objectiu", ha sentenciat.