Sergi Bonet, nou rector de la UdG amb el 70,18% dels vots

Assegura que en aquestes eleccions ningú ha guanyat ni ha perdut i estén la mà al seu contrincant

El catedràtic de biologia cel·lular Sergi Bonet ha arrasat i es convertirà en el nou rector de la Universitat de Girona (UdG). Les eleccions han donat un clar vencedor i Bonet s'ha imposat al seu contrincant, l'enginyer Quim de Ciurana, amb el 70,18% dels vots. Durant el seu primer discurs, Bonet ha assegurat que en aquestes eleccions "ningú ha guanyat i ningú ha perdut" perquè qui en surt reforçada és la Universitat de Girona. El rector electe ha estès la mà al seu adversari i li ha demanat que no deixi de treballar pel futur de l'UdG. En total, estaven cridats a les urnes 13.754 membres de la comunitat universitària i la participació ha estat del 25,56%, cinc punts més que l'any 2009.

Quan Sergi Bonet ha entrat a la Sala de Graus de la Universitat de Girona ja es flairava que els resultats eren contundents i que es convertiria, aquesta vegada sí, en el nou rector. Ha començat a rebre felicitacions i abraçades i, tot i que els resultats definitius encara eren una incògnita, la victòria s'ha materialitzat quan ha entrat a la sala el seu contrincant, l'enginyer Quim de Ciurana, i l'ha felicitat efusivament. "Enhorabona", li ha dit amb molta esportivitat.

Ha calgut esperar mitja hora més, encara, perquè fossin oficials un resultats més que palpables. Cap a tres quarts de nou, el secretari general de la UdG, Carles Abellà, ha pujat a l'escenari i ha fet pública la proclamació provisional del nou rector. És provisional perquè encara hi ha un període per presentar reclamacions i la proclamació definitiva no es farà fins el 25 de novembre. Sergi Bonet prendrà possessió del càrrec un cop el govern de la Generalitat de Catalunya el nomeni i es publiqui aquest nomenament al DOGC.

Els resultats han estat clars. Bonet s'ha imposat a de Ciurana amb el 70,18% dels vots. En total, estaven convocats a les urnes 13.754 membres de la comunitat universitària, entre professors doctors amb vinculació permanent (430), personal docent i investigador (836) , estudiants (11.841) i personal d'administració i serveis (647).

La participació definitiva ha estat del 25,56%, cinc punts més que en les darreres eleccions del 2009 quan la participació final va ser del 20,85%. Han votat el 89,30% dels professors doctors amb vinculació permanent, un 36,36% del personal docent i investigador, un 19,31% dels estudiants i un 83,46% del personal d'administració i serveis. La majoria de cadascun d'aquests segments, s'han decantat per Bonet com a nou rector per als pròxims quatre anys.

A la tercera va la vençuda

Sergi Bonet no estava acostumat a guanyar. Aquesta era la tercera vegada que es presentava a les eleccions al rectorat de la UdG. Les altres dues va perdre: el primer cop contra Joan Batlle i la segona derrota va ser davant la que ha estat rectora de la universitat durant els darrers vuit anys, Anna Maria Geli.

Potser per això, durant el seu primer discurs ha volgut emfatitzar que en aquestes eleccions "ningú ha perdut perquè ha guanyat la UdG". He seguit moltíssim en Quim i el seu equip i tinc clar que són gent que s'estima moltíssim la universitat, ells aportaran moltes idees", ha afirmat Bonet que a ell li tocarà "liderar" la universitat però compta amb l'esforç i el granet de sorra de tots.

"Tots vosaltres construïu la universitat i necessitaré que estigueu al meu costat", ha demanat. El nou rector ha afirmat que els projectes "no es fan sols" perquè sempre necessiten molta gent, i més per salvaguardar els principis d'universitat pública i autònoma. Això, en moments de crisis, és un repte per endavant per al qual ha assegurat que s'hi deixarà "la pell".

Finalment, en el capítol d'agraïments, ha volgut donar les gràcies a tothom qui ha anat a votar i a fet confiança a alguna de les dues candidatures. Per demostrar aquesta voluntat integradora, Bonet ha volgut "enllaçar passat, present i futur" dela universitat i ha fet pujar a l'escenari els exrectors Josep Maria Nadal i Joan Batlle, l'encara rectora fins que Bonet prengui possessió del càrrec, Anna Maria Geli, i el seu contrincant a les eleccions, Quim de Ciurana.

Fiscalització del SEPG

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de la UdG van emetre un comunicat ahir on asseguraven que fiscalitzaran la feina del nou rector. Amb tot, es mostren satisfets per la desaparició d'Anna Maria Geli com a rectora de la universitat com també que de Ciurana no hagi estat escollit "com a candidat continuista de les polítiques que tant de mal ens fan".