Activada l'alerta del pla Neucat per la previsió de nevades

Activada també l'alerta del pla Inuncat per la mala mar al litoral gironí

Protecció Civil ha passat aquest migdia la prealerta del pla Neucat a la fase d'alerta per la previsió de nevades aquest divendres al Pirineu, Prepirineu i Alt Empordà, amb una cota de neu que se situarà al voltant dels 600 metres. Així mateix, també s'ha elevat la prealerta del pla Inuncat a alerta per la mala mar al litoral barceloní i gironí i per pluges intenses al cap de setmana, sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. D'altra banda, es manté en en prealerta el pla Procicat per ventades que poden superar els 90 km/h durant aquest divendres al Pirineu i a l'Alt Empordà.

Segons les previsions meteorològiques es preveuen nevades al terç nord de Catalunya durant tot el dia d'avui. La cota de neu se situarà al voltant dels els 600 metres. La combinació de la neu i el fort vent del nord produirà el fenomen del torb i, en aquest sentit, és possible que a l'extrem nord del Pirineu Occidental s'arribin a acumular gruixos superiors a 5 centímetres de neu en cotes per sobre dels 700 metres.


A partir d'aquesta nit i matinada es preveu que les nevades puguin afectar a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Baix Camp, Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà. La cota de neu se situarà a l'entorn dels 700 metres al sud del país al principi del dia, i anirà pujant amb el pas de les hores. S'espera que s'acumulin gruixos superiors a 10 centímetres en cotes per sobre dels 900 metres.

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia com a conseqüència de la neu és obligatori circular amb cadenes a la C-142b entre Vaquèira i el Pla de Beret i a la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua.

Pluges intenses i onades que poden superar els 4 metres

Protecció Civil també ha elevat la prealerta del pla Inuncat a alerta per la mala mar des d'aquest divendres i fins diumenge i també per pluges intenses aquest cap de setmana.

Es preveu per aquest divendres fins al vespre hi hagi mala mar amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa) que afectarà el litoral de Girona i Barcelona. De cara a demà, l'afectació serà generalitzada a tot el litoral català a partir de primera hora del matí i fins a la matinada de dissabte a diumenge. Les ventades seran especialment intenses al litoral de la demarcació de Barcelona, on es podran registrar onades superiors als 4 metres (mar brava).

Diumenge, les fortes ventades es reduiran a les comarques del litoral de Girona i de Barcelona i s'allargaran fins a la matinada de dilluns.

Així mateix, segons el Servei Meteorològic, per dissabte i diumenge es preveu un episodi d'intensitat i acumulació de pluja. En aquest sentit, a les Terres de l'Ebre i el litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona, excepte Alt i Baix Empordà, es podran acumular més de vint litres en només mitja hora. D'altra banda, es podrien registrar acumulacions de 100 litres en 24 hores a tot el prelitoral, a excepció de l'Empordà.

Ventades de 90 km/h al nord del país

Es manté la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fortes ventades que, durant aquest divendres, podran superar els 90 km/h a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, Ripollès i Alt Empordà. El vent bufarà de component nord i les ratxes màximes més fortes s'assoliran a les cotes més elevades.

Per demà, les fortes ratxes es generalitzaran a les comarques de Terres de l'Ebre, Tarragona, interior de Lleida i el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona -excepte Alt i Baix Empordà-.

Protecció Civil demana extremar la precaució davant el risc de nevades, el fort onatge, les fortes ventades i les pluges intenses durant el cap de setmana i també prudència en la conducció.