El Banc dels Aliments impulsa una campanya per combatre el malbaratament a Girona

Cada gironí llença més de 21 quilos d’aliments a l’any de mitjana

El Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, ha presentat avui al Col·legi de Periodistes de Girona la nova campanya de sensibilització “Bon Profit!”, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari i demostrar que evitar-lo pot ser, alhora, un gest responsable i creatiu.

Segons dades de la Generalitat, cada gironí llença 21,6 kg d’aliments a l’any, l’equivalent a uns 112 euros per persona. Davant d’aquestes xifres, el Banc dels Aliments reforça el seu paper no només en la redistribució d’excedents, sinó també en la educació per a un consum més sostenible i respectuós amb el planeta.

La campanya s’ha plantejat amb un gran desplegament visual i participatiu: banderoles, autobusos i accions de gran format a les capitals de comarca, inclosa una pancarta al Pont de les Peixateries Velles de Girona. També comptarà amb la implicació de mercats, supermercats, entitats socials i professionals de la gastronomia local, així com amb difusió digital a les xarxes i a la web de l’entitat.

El director del Banc, Albert Riera, ha subratllat que la campanya busca mostrar que reduir el malbaratament “és també una oportunitat per redescobrir la creativitat a la cuina”, combinant educació, gastronomia i compromís social per transformar petits gestos quotidians en impactes positius. La presidenta, Carme Casacuberta, ha remarcat que el malbaratament alimentari és un repte social i mediambiental de primer ordre, recordant que “mentre moltes famílies tenen dificultats per garantir-se un àpat digne, cada dia es llencen aliments encara segurs i nutritius”.

La iniciativa es desplega en diversos àmbits. A nivell educatiu, s’han creat 14 jocs gegants de l’“Oca Profitosa” per a les escoles de Primària, amb materials pedagògics per fomentar hàbits responsables. Per a les famílies, s’ha editat una guia pràctica de conservació i aprofitament d’aliments, distribuïda en mercats, biblioteques i centres cívics.

Alhora, es llança un receptari d’aprofitament en format de carpesà, amb sis receptes inicials del xef Jose Miguel Gómez Morales, que anirà creixent amb aportacions de cuiners de prestigi de les comarques gironines. Els beneficis d’aquesta publicació es destinaran íntegrament a la compra d’aliments per a persones vulnerables.