Josep Amat, Santiago Rusiñol, Joaquim Vayreda o Juli Garreta són alguns dels protagonistes de la nova exposició de l’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Sota el títol ‘SONS. Analogies musicals a la pintura’, la mostra convida a contemplar els quadres de grans artistes i, alhora, a escoltar les músiques que s’han composat expressament per a cada obra, amb una secció dedicada a Garreta.
Entre les peces exposades, destaca ‘La Rambla’ de Josep Amat i la gravació que Joaquim Mir va realitzar mentre l’artista pintava aquesta obra. La comissària, Pilar Giró, també ha revelat que una de les peces, ‘Marina amb vaixells’ de Jeanna Maria Charlotta, estava signada amb el nom d’un altre pintor, però ella era la vertadera autora.
Escoltar i contemplar una obra d’art. Aquest és l’objectiu de la nova exposició que es pot veure a l’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) titulada ‘SONS. Analogies musicals a la pintura’. La mostra proposa un recorregut per diverses peces de l’art català, cadascuna de les quals està acompanyada d’una peça musical que s’ha compost expressament per a cada quadre i que es pot sentir amb el mòbil.
L’exposició va néixer al Museu Carmen Thyssen Andorra, però, segons ha recalcat la comissària, Pilar Giró, “no és una clonació, sinó una adaptació”. Així, per exemple, a Sant Feliu s’ha dedicat un espai especial al compositor guixolenc Juli Garreta, coincidint amb el centenari de la seva mort. En aquest apartat, obres de pintors catalans com Modest Urgell o Santiago Rusiñol dialoguen amb la música de Garreta. A més, també inclou fotografies, partitures originals i escultures relacionades amb el músic.
Alguna de les obres que s’exhibeixen és la primera vegada que es mostren des que pertanyen a la Col·lecció Carmen Thyssen. És el cas del quadre ‘La Rambla’ de Josep Amat, que s’exposa al costat d’una gravació que va realitzar el també artista Joaquim Mir. A les imatges es pot veure a Amat pintar el quadre. “És una peça molt especial, i el vídeo és una joia d’arxiu”, ha destacat Giró.
Així mateix, la comissària ha revelat una història que “donaria per una novel·la”. La baronessa Carmen Thyssen va comprar el 2015 un quadre que portava la signatura de José Gartner de la Peña. No obstant això, un estudi tècnic va revelar que sota una capa de pintura hi havia vestigis d’una altra signatura. Era la de Jeanna Maria Charlotta Bauck. “És una obra de 1885, amb una marina espectacular, i crec que és un exemple claríssim de com les dones hem estat esborrades de la història”, ha assenyalat la comissària.
Així mateix, l’Espai Thyssen exhibeix obres de grans artistes catalans com Santiago Rusiñol, Joaquim Vayreda, Ramon Martí i Alsina o Laureà Barrau. Sense oblidar una de les peces destacades per la comissària com és ‘Port de Barcelona’ d’Eliseu Meifren.
Tres exposicions simultànies
Paral·lelament, l’Espai Thyssen també ofereix dues mostres més. D’una banda, ‘Dansa cromàtica, homenatge a Garreta’ que signa Àlex Pallí. I, d’altra banda, ‘Gestos persistents’ que posa en diàleg peces iberes, greques i romanes amb creacions de ceramistes contemporanis.
Pilar Giró ha indicat que la proposta d’aquest any, en forma de tres mostres, “vol ser un mirall del què ha de promoure el futur museu Carmen Thyssen, que és aquesta visió global de la col·lecció Thyssen i dels artistes del territori”. Les tres exposicions s’inauguren aquest divendres i es podran veure fins al 12 d’octubre.
Precisament, sobre el futur museu Thyssen, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha exposat que el projecte segueix avançant en la primera fase. “Estem treballant en dos fronts: un és l’arquitectònic i l’altre l’administratiu. Estem dotant la fundació Thyssen d’una musculatura nova per afrontar el nou repte que serà la part arquitectònica”.
Pel que fa al futur Museu Thyssen Barcelona i les pors que van sorgir a Sant Feliu per si l’equipament barceloní s’enduia les millors obres; el conservador de la col·lecció Carmen Thyssen, el seu nebot, Guillermo Cervera, ha deixat clar que no serà així. “Creiem molt més en triangles culturals, la nostra idea no és desvestir un sant per vestir un altre. El nostre contingut és ric i podem jugar molt bé”, ha remarcat.