Unes 30 persones tallen l'N-IIa a Figueres per exigir es prohibeixi el pas de camions

Marta Felip assegura que veu "a prop" una solució perquè hi ha "un ampli consens" entre administracions

Tèbia resposta ciutadana a la primera convocatòria del col·lectiu Figueres Democràcia per tallar lN-II al seu pas per Figueres per exigir que es prohibeixi el pas de camions pel centre de la ciutat.

No més d'una trentena de persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça del Sol de la capital altempordanesa per reclamar una solució definitiva al conflicte. Els seus organitzadors, tot i el baix nombre d'assistents, han valorat positivament l'acció de protesta que repetiran, han avançat, fins que el pas de camions es prohibeixi de forma definitiva.

Una prohibició que l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, veu "a prop" gràcies a la feina conjunta que estan fent el consistori i la Generalitat.

Un dels seus impulsors, Alfons Romero, de Figueres Democràcia, la plataforma convocant, ha assegurat que el tall d'aquest dijous ha estat "un acte senzill que té un resposta molt senzilla" per part de les dues administracions competents: senyalitzar convenientment la via per obligar els camions a desviar-se pel cinturó de ronda de la ciutat i no passar pel centre del municipi per estalviar-se uns quants quilòmetres.

Romero ha afegit que més enllà de l'èxit de convocatòria d'aquest primer tall, des de Figueres Democràcia estan "contents" d'haver "posat sobre la taula" un tema que afecta el dia a dia de la ciutat i que fa temps que s'hauria d'haver resolt. En aquest sentit, ha celebrat que la pressió ciutadana hagi aconseguit "incidir en l'agenda de la ciutat" fins el punt, ha afegit irònicament, d'obligar l'ajuntament a emetre una nota d'urgència ahir dimecres assegurat que fa setmanes que busquen una solució al problema conjuntament amb el departament d'Interior de la Generalitat.

Narcís Paguer, membre també de Figueres Democràcia, creu que l'acte de protesta ha estat tot un èxit més enllà de les xifres d'assistents perquè la pressió ciutadana ha aconseguit que en les dues darreres setmanes el trànsit de camions hagi disminuït significativament al centre de la ciutat. En aquest sentit, ha explicat que les empreses de transport de mercaderies per carretera ja han passat l'avís als camioners perquè evitin entrar a la ciutat i que ara el que cal és un anunci de les administracions que "oficialitzi" la qüestió.

Per tot això, Figueres Democràcia espera que en els pròxims dies la solució al conflicte sigui oficial i que no calgui mantenir els talls de l'N-II els dijous. Amb tot, els membres del col·lectiu es reuniran aquest vespre per avaluar el tall d'aquest migdia i consensuar si es manté el mateix horari per la setmana pròxima o es modifica per poder facilitar que més gent hi assisteixi.

El consistori creu que la solució és "a prop"

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha assegurat que la feina conjunta entre el consistori figuerenc i el departament d'Interior per trobar una solució al pas de camions pel centre de la ciutat podria donar fruits ben aviat. En aquest sentit, ha afegit que el consens entre administracions és ampli i que en un termini curt de temps es materialitzarà.

Una solució, afirma Felip, que en primera instància hauria de passar per millorar la senyalització de l'N-IIa, una competència que correspon a Foment, titular de la via, i que desprès passaria per "ampliar la interpretació de la normativa" que prohibeix el pas de camions per l'N-II, però que no inclou els trams urbans de la carretera com el que passa per Figueres.

Felip, que ha recordat que el consistori fa temps que va posar sobre la taula aquest problema, assegura que la feina que fa la plataforma Figueres Democràcia "se suma" a la de les administracions, i que tot i respectar la "legitimitat" d'accions com el tall d'aquest dijous, l'Ajuntament de Figueres "agilitzarà" la recerca d'una solució per evitar que siguin necessaris nous talls de trànsit amb els problemes que comporten a la ciutadania.