El net de l'autor de 'El meu avi': ''cantar-la va ser una victòria contra la cultura de la cancel·lació''

La família Ortega Monasterio diu que l'objectiu és guanyar la "batalla judicial" pel documental

El net de Josep Lluís Ortega Monasterio, autor de l’havanera ‘El meu avi’, ha considerat “com una victòria del poble català i contra les cultures exagerades de la cancel·lació” que la Cantada de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) d’aquest dissabte acabés amb la reivindicació i el cant de la cançó. Koldo Ortega Monasterio ha dit, a RAC1, que ha suposat una “petita victòria” per a la família, però que estan centrats guanyar la “batalla judicial” contra el documental‘Murs de silenci’, on es relaciona el cantautor amb una xarxa d’explotació sexual de menors. “Celebrem que es fes justícia social, ja que resultava un atemptat no només cultural, sinó també contra drets fonamentals”, remarca la família en un comunicat posterior.

Tot i la decisió de treure-la del programa, ‘El meu avi’ va acabar sonant a la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell (Baix Empordà). Quan va arribar el moment del cant final, el públic va fer una sonora xiulada i una mocadorada reclamant poder escoltar l’havanera d’Ortega Monasterio.

Els quatre grups que hi havia a l’escenari -Neus Mar, Peix Fregit, Terra endins i Port bo- es van fer enrere i la van interpretar per tancar la nit, complint amb una tradició de les darreres 48 edicions.

Arran de l’anunci de prescindir de la mítica havanera, la família de Josep Lluís Ortega Monasterio va acusar l’organització de “censurar” una cançó que ja pertany al poble i de vulnerar drets fonamentals. Aquest diumenge, després de la Cantada, la família ha emès un comunicat celebrant que la pressió popular fes sonar, de nou, ‘El meu avi’ a la platja del Port Bo.

La família considera que es tracta d’una “victòria” que “pertany al poble i a la gent”: “Des de la nostra família volem agrair a tota Catalunya el suport rebut durant les últimes setmanes i, especialment, ahir, en l’ambient d’una protesta totalment pacífica i emotiva”.

La família considera que la reacció del públic és un avís a navegants “per si algú encara té algun dubte sobre si cantar alguna de les seves més de cent composicions”.

“Celebrem que es fes justícia social, ja que resultava un atemptat no només cultural, sinó també contra drets fonamentals com la presumpció d’innocència i la llibertat d’expressió, censurar l’obra d’una persona difunta que es va defensar en vida de les mateixes acusacions”. La família subratlla que tant l’Audiència Nacional com el Tribunal Suprem el van “declarar innocent” i sosté que el documental va tornar a abocar acusacions “ometent aquestes sentències i sense posar-se mai en contacte amb la família”.

“Volem assegurar al públic que no els decebrem i estem convençuts que tornarem a demostrar judicialment la innocència del nostre pare i avi, Josep Lluis Ortega Monasterio”, afegeixen.

La família ha presentat una querella contra els autors i reclamen una indemnització d’un milió d’euros: “Considerem una gran victòria, plena de simbolisme, el que va passar ahir a Calella, i ens dona encara més energia per a la nostra batalla judicial”.

Els descendents d’Ortega Monasterio esperen que “serveixi de precedent” per a futures edicions de la Cantada d’Havaneres. “La Cantada pertany al públic, com es va poder veure, i no als interessos personals o polítics d’alguns membres de la comissió. Està a les mans de l’Ajuntament de Palafrugell evitar noves polèmiques els anys vinents i recuperar l’essència d’una de les nits més màgiques de l’any a Catalunya”, conclouen.

L’alcaldessa de Palafrugell, Laura Millán, ha defensat que “una cosa no treu l’altra” i que encara que “la gent la vulgui cantar”, la polèmica ha fet reflexionar sobre aquesta mena de casos. “La justícia farà el seu camí i anirà esclarint el que calgui que s’esclareixi”, ha dit.

Millán ha insistit que en cap moment s’ha “censurat” la cançó i que els grups tenien llibertat per fer allò que consideressin. L’Ajuntament de Palafrugell no descarta tornar a recuperar la figura del director artístic per a la cantada d’havaneres per lidiar amb les polèmiques, “també locals”, que sempre envolten la diada.

Mobilització política

D’altra banda, la formació política Alhora no descarta denunciar el consistori per “persecució política” pel fet que la Policia Local els identifiqués quan repartien dos mil fulletons amb la lletra de l’havanera. Millán ha dit que cal ser “curosos” amb els procediments administratius, i ha assenyalat que altres formacions van demanar permisos per manifestar-se, com van fer les joventuts de Junts. L’alcaldessa insisteix que “només es va fer una identificació per saber qui eren i què estaven fent, per qüestions de seguretat”.