Salt atura les obres de la mesquita per incompliments amb el projecte aprovat

El consistori apunta que els treballs tenen possibilitat de reprendre's

L'Ajuntament de Salt ha decidit aturar les obres de la mesquita que s'està construint al poble. El consistori va prendre aquesta mesura fa un mes, després de detectar mitjançant una inspecció rutinària que hi havia incompliments en la construcció de l'edifici pel que fa a les obertures d'una porta i una finestra. "Vam veure que s'estava construint d'una manera diferent al que s'havia planificat en el projecte aprovat que van entrar al consistori", ha explicat l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé.

El batlle afirma que la solució és "fàcil", només cal entrar un document assegurant que construiran seguint el projecte aprovat. Una cosa que, de moment, els promotors de la mesquita encara no han fet.

Les obres es van aturar a principis de setembre després que els inspectors detectessin que l'obertura d'una porta i una finestra no s'estava construint tal i com estava previst en el projecte aprovat pel consistori. Arran d'això, l'ajuntament de Salt va decidir aturar els treballs fins que els promotors de la mesquita entressin un document al consistori on es comprometessin a aixecar l'edifici seguint els plànols planificats. "És un pas molt senzill, amb un simple paper on reconeguin que ho faran tal i com ho diu el projecte n'hi ha prou perquè donem el permís", detalla Torramadé.


No obstant això, l'alcalde es mostra sorprès davant el fet que els impulsors de la mesquita encara no han donat senyals de vida. "És un tema de legalitat, cal ser exigents amb tothom i no podem fer excepcions, no em puc creure però que un incompliment així de senzill no vulguin solucionar-lo", comenta. De moment, els promotors encara no s'han posat en contacte amb el consistori. "Fa setmanes que ho vam notificar i continuem a l'espera", ha afegit el batlle.

Aquesta no és la primera vegada que apareixen esculls durant la construcció d'aquest centre de culte. Ara fa uns mesos, es va donar a conèixer que la fiscalia de Girona havia obert una investigació per possibles irregularitats en el finançament d'aquesta obra. Davant les sospites, els Mossos d'Esquadra van citar a declarar per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a Mohammed Attaouil, el representant de la comunitat islàmica Imam Malik de Salt que s'encarrega de la construcció d'aquesta mesquita.

El promotor es va acollir al seu dret de no declarar durant l'interrogatori de la policia. A més, durant els tràmits inicials per impulsar el projecte, l'Ajuntament de Salt va trobar mancances en la documentació de la iniciativa tals com l'alta al registre d'entitats religioses, tramitar la llicència urbanística, la d'ús de centre de culte i pagar taxes per un import de 6.505 euros. No obstant això, els impulsors van presentar-ho i el projecte va tirar endavant. Es preveu que la mesquita tingui dues plantes, una d'elles subterrània que servirà d'aparcament. El centre islàmic ocuparà un terreny d'uns 983 metres quadrats entre els carrers Vilablareix i Rigoberta Menchú, a la zona industrial de Torremirona. El projecte preveu que el nou centre de culte tingui una capacitat per a 750 persones i el seu aspecte exterior s'adequarà al de les naus industrials que l'envolten.