Salt 'blinda' el polígon industrial i permet instal·lar centres de culte als baixos dels edificis

CiU, dos regidors no adscrits i PP permeten l'aprovació inicial de la proposta mentre PSC i PxC han votat en contra i IpS s'ha abstingut

La modificació del pla general d'ordenació urbana (PGOU) de centres de culte suposa un canvi important respecte a la normativa que hi havia fins ara. L'anterior equip de govern, format pel PSC i ERC, van estipular que la zona idònia per construir centres de culte a Salt era el polígon industrial perquè així s'allunyaven del centre de la població on creaven malestar entre els veïns. L'equip de govern de CiU considera que un polígon industrial, sobretot en temps de crisi, no és el millor lloc perquè restava sòl per a indústries i empreses.

Per això, després d'aprovar una moratòria que suspenia l'atorgament de llicències per a nous centres de culte a Torre Mirona, l'equip de govern de Salt ha portat a aprovació inicial del ple una proposta per "regular" els centres de culte a la població. Aquesta modificació no afectarà la mesquita i l'església evangèlica previstes al polígons perquè les dues congregacions havien iniciat els tràmits abans de la moratòria i, per això, tenen drets anteriors adquirits.

A partir d'ara, però, qualsevol congregació religiosa que vulgui obrir un centre de culte a la població no ho podrà fer al polígon industrial. Ho haurà de fer als baixos dels edificis però complint uns requisits que l'Ajuntament de Salt imposa. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha explicat al ple que els locals faran com a màxim 120 metres quadrats i que tindran un aforament màxim per a 60 persones. A més, hauran de tenir una entrada independent i estar a la planta baixa d'un edifici plurifamiliar.

El ple ha aprovat la mesura amb els vots a favor dels nou regidors de l'equip de govern, el vot del regidor del PP i el suport dels dos regidors no adscrits. Hi han votat en contra la regidora de Plataforma per Catalunya (PxC) i els sis regidors del PSC -artífexs de l'anterior normativa-. Els dos regidors d'Independents per Salt (IpS) s'han abstingut. Especialment dura amb la proposta de l'equip de govern ha estat la líder dels socialistes saltencs i exalcaldessa, Iolanda Pineda, que considera que situar aquests centres de culte al centre poden crear "tensions" amb els veïns, que veuen amb mals ulls tenir algun d'aquests centres sota casa.

L'alcalde, Jaume Torramadé, ha replicat que pel que serveix també aquesta modificació és per "ordenar" un desgavell que hi havia fins ara perquè algunes confessions tenien centres de culte oberts sota l'epígraf de centre cultural o de centre de conferències de baix cost. Ara, ha assegurat Torramadé, hi haurà un control sobre els recintes que hauran de registrar-se amb l'activitat real que fan i complir unes condicions molt clares si volen continuar oberts.

La seu regional dels Mossos no serà a Salt

Definitivament la seu regional dels Mossos d'Esquadra no serà a Salt. El ple d'aquest dilluns ha acceptat de nou els terrenys que havia cedit al Departament d'Interior el febrer de l'any 2010 on, en teoria, s'havia d'aixecar el nou equipament. Torramadé ha assegurat que l'Ajuntament ha estat "part passiva" en aquest procés i que ha estat el Govern qui ha manifestat que ja no els interessen aquests terrenys i que els retorna al seu propietari, l'Ajuntament de Salt.

Aquesta decisió ha provocat un nou enfrontament entre l'alcalde i Iolanda Pineda que considera que han deixat escapar una oportunitat de tenir dues comissaries a la població, una al sector est i una altra a la zona oest, per desavinença política. Torramadé ha replicat que la proposta de seu regional mai ha estat ben vista per al seu grup però ha insistit que ha estat Interior qui ha desestimat la proposta.