Vint-i-tres equips de nedadors i nedadores ja tenen posada la mirada en un repte tant físic com solidari: recórrer els 30 quilòmetres que separen l’Estartit de Calella de Palafrugell nedant en aigües obertes per contribuir a la lluita contra el càncer de mama triple negatiu. Serà aquest dissabte, 24 de maig, quan es donarà el tret de sortida a la 9a edició de l’Oncoswim, una iniciativa impulsada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona que any rere any suma voluntats i recursos per a la recerca d’aquest tipus de càncer, especialment agressiu i prevalent entre dones joves.
Tres dels equips inscrits ja han completat la travessia el passat cap de setmana, en una sessió prèvia coneguda com a Pre-Oncoswim, atès que els seus integrants, membres de Radikal Swim, assumiran tasques logístiques durant la jornada oficial. Així doncs, seran vint els equips que dissabte es llançaran al mar per fer realitat aquest desafiament esportiu i solidari.
Per participar-hi, cada equip –format per quatre o cinc persones– fa un donatiu mínim de 600 euros, tot i que molts superen àmpliament aquesta xifra. Fins avui, la iniciativa ha recaptat més de 85.000 euros, i la plataforma de donatius continua activa. També s’hi sumen les aportacions de la modalitat Dorsal 0 i les inscripcions a la Milla Solidària, una nedada popular d'1,6 km entre Llafranc i Calella de Palafrugell, oberta a tothom i prevista per dissabte a la tarda.
El 70% dels fons recollits es destina a la investigació del càncer de mama triple negatiu, mentre que el 30% restant es dirigeix a finançar serveis d’ajuda a pacients oncològics i familiars que ofereix la Fundació Oncolliga Girona.
Una travessia exigent
La ruta de l’Oncoswim segueix un recorregut emblemàtic per la Costa Brava: sortida des del port de l’Estartit, pas per les Illes Medes i les Formigues, i arribada a la platja de Port-Bo, a Calella. Cada equip pot optar per fer la prova en relleus o bé nedar conjuntament en tot moment.
La sortida es farà de manera esglaonada a primera hora del matí i s’espera que el primer grup arribi a la meta cap a les 14.00 h. Un cop allà, voluntaris i voluntàries d’Oncolliga oferiran avituallament, es lliuraran diplomes als participants i es farà l’entrega simbòlica del xec amb la recaptació final. La jornada clourà amb una festa amb DJ i cervesa artesana Whym.
Per garantir la seguretat, cada equip disposa d’una embarcació de suport amb patró. A més, tots els participants han d’haver acreditat la seva preparació prèvia, demostrant que poden nedar 3.000 metres en menys d’una hora.
Més de 300.000 euros destinats a la recerca
Des de la seva primera edició el 2016, l’Oncoswim ha aportat 304.483 euros a la recerca del càncer de mama triple negatiu, finançant el treball del Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Universitat de Girona i l’Institut Català d’Oncologia-IDIBGI. L’equip, liderat per la bioquímica Teresa Puig i l’oncòloga Gemma Viñas, investiga aspectes clau del tumor, com ara les cèl·lules mare tumorals que dificulten l’eficàcia de la quimioteràpia, els canvis immunitaris durant el tractament i els models 3D que reprodueixen l’entorn tumoral real.
Segons la doctora Viñas, el suport de l’Oncoswim permetrà continuar treballant en àmbits com el microambient tumoral, el paper de les citoquines i els macròfags, així com la interacció entre cèl·lules mare tumorals i biomarcadors d’immunitat com el PD-L1 i els TILs en pacients tractades amb immunoteràpia. També es preveu provar nous compostos i mecanismes d’escapament immunitari i contractar nou personal investigador.