L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha posat en marxa el projecte Adaptex amb l’objectiu d’ajudar a adaptar els conreus tradicionals al canvi climàtic i garantir la viabilitat del sector agrícola en un context marcat per l’escalfament global i l’escassetat hídrica. El seu director, Josep Usall, ha defensat la necessitat de fer un sector “resilient” capaç de respondre a una realitat climàtica canviant: “Tots tenim clar que hi haurà un increment de temperatura i menys aigua disponible, i necessitem veure quines són les varietats i com es tracten per assegurar que siguin viables”.
Tot i que les pluges dels últims mesos han alleujat puntualment la situació, Usall ha recordat que la manca d’aigua ha estat la principal preocupació durant els darrers dos anys, i ha insistit que cal preparar-se per al futur. El projecte Adaptex també contempla la introducció de nous conreus en explotacions on fins ara no eren habituals, aprofitant les condicions que aporta el canvi climàtic.
L’IRTA ha presentat la iniciativa a representants institucionals del territori durant una visita a les instal·lacions de Mas Badia, a la Tallada d’Empordà, on hi han assistit alcaldes del Baix Empordà i el delegat del Govern a Girona, Xavier Guitart. Durant la trobada també s’han exposat altres línies de treball com un projecte per elaborar proteïnes alternatives a la carn, amb tres branques d’investigació: vegetals, algues i insectes.
Per fer-ho possible, l’IRTA disposa d’una granja d’insectes a Mas Bover (Constantí) i d’un centre on es treballa amb algues a la Ràpita. Aquest projecte respon a la caiguda del consum de carn i busca oferir opcions proteiques sostenibles.
Usall ha remarcat que l’institut continua desenvolupant projectes pensats per aportar solucions tant al sector com a la ciutadania. “Fem una recerca global, però molt adaptada al territori”, ha conclòs.