Figueres reobrirà progressivament les fonts ornamentals amb el retorn a l’escenari de normalitat i mantindrà l’estalvi d’aigua en la neteja viària i el reg. Les primeres fonts que tornaran a brollar seran la Font Lluminosa i la de la plaça de la Palmera. La regidora de Medi Ambient, Núria Bartrolich, diu que les fonts també permetran “millorar la temperatura dels refugis climàtics” a l’estiu. Per netejar els carrers i regar l’arbrat i els jardins, es continuarà fent servir aigua freàtica. Així s’ha acordat durant la Comissió de seguiment del Pla de Sequera. D’ençà que ara fa dos anys van entrar en vigor les restriccions, Figueres s’ha mantingut per sota del límit de consum màxim per persona i dia, i a més, l’ha reduït en 44 litres.
Després que la Generalitat hagi anunciat el retorn a l’escenari de normalitat per als municipis que depenen de l’embassament de Darnius-Boadella, l’Ajuntament de Figueres ha reunit la Comissió de seguiment del Pla de Sequera per decidir quines mesures s’adopten. La formen tècnics municipals, l’empresa pública Fisersa i les regidories de Serveis Urbans i Medi Ambient.
D’entrada, s’ha decidit que les fonts ornamentals i els estanys dels parcs es reobriran parcial i progressivament. Les primeres que tornaran a brollar a finals de mes seran la Font Lluminosa i la de la plaça de la Palmera. Que precisament coincideixen amb punts considerats com a refugis climàtics davant les calorades. A partir d’aquí, se seguirà amb la reobertura del Parc de les Aigües, i s’anirà avaluant quan tornaran a brollar les de la resta de la ciutat.
Per a la neteja viària, es continuaran fent servir aigua freàtica -no potable- procedent de la mina del Parc de les Aigües i del pou de la ronda sud. El reg automàtic amb aspersors i el gota a gota es reobrirà parcialment, amb l’objectiu de continuar regant gran part de l’arbrat i els jardins de la ciutat amb aigua freàtica.
La regidora de Medi Ambient explica que totes aquestes mesures s’han pres des de la prudència. De fet, Figueres portava dos anys immersa en restriccions per sequera -des de l’abril del 2023- i durant aquest temps sempre s’ha mantingut per sota del límit diari de consum per persona i dia que havia fixat l’ACA.
Però no només això, sinó que la ciutat també ha aconseguit reduir el consum per persona i dia en 44 litres. Perquè dels 217 litres que es consumien a l’abril del 2023, ara s’ha passat als 172 litres d’aquest abril.
“En aquests dos anys, hem estat conscients que aquesta sequera ens havia de fer prendre mesures permanents, no només restriccions temporals, i hem fet un gran exercici amb el projecte de sanejament d’aigua, l’ús d’aigua freàtica, i la cerca de nous pous”, subratlla Bartrolich. I hi afegeix: “Amb l’ajuda de la ciutadania s’ha fet una reducció del consum d’aigua exemplar”.
La regidora de Medi Ambient subratlla que “reobrir fonts ornamentals ajudarà de cara a l’estiu a millorar la temperatura dels refugis climàtics, i aquesta serà la nostra prioritat en la progressiva reobertura”. “Volem pensar molt bé cada pas i no donar en cap moment el missatge que ara ja podem gastar aigua, hem donat exemple com a ciutat i en continuarem donant”, conclou.
Canonada de 8 quilòmetres i mig
Des d’aquest abril, a més, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Fisersa també han posat en marxa el projecte per dur aigua sanejada des de la depuradora de Figueres fins a l’entorn de l’assut de Pont de Molins, a través d’una canonada de 8 quilòmetres i mig. La canalització permetrà millorar el cabal del riu Muga i nodrir pous i mines de la zona. El volum aprofitable diari màxim d’aigua se situarà al voltant dels 7.200 m³/dia.
A banda de millorar el cabal del riu i nodrir l’aqüífer, Figueres també treballa perquè l’aigua regenerada s’injecti al sistema d’abastament de la ciutat (per evitar dependre exclusivament del pantà de Darnius-Boadella). Es farà en una segona fase, a partir de la captació a través de pous existents o directament en superfície des de l’assut de Pont de Molins.