El jutjat investiga dos regidors i un militant de la CUP per una protesta contra el Fluvià Nàutic

A l'informe policial que els identifica també hi apareix el diputat al Parlament, Dani Cornellà

Un jutjat de Figueres investiga dos regidors i un militant de la CUP arran d’una protesta contra les activitats “il·legals” al Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). L’acció es va fer el juliol passat per denunciar que el propietari ha bloquejat amb una barrera el camí que porta a la desembocadura i fa activitats turístiques a la zona “que no compten amb els permisos corresponents”. Ara, després que l’empresari denunciés que li havien fet pintades i danys, el jutjat ha citat a declarar els tres militants de la CUP el pròxim 19 de juny. A l’informe policial que els identifica també hi apareix el diputat al Parlament Dani Cornellà. El cas del Fluvià Nàutic ha generat protestes ecologistes i ha arribat fins al Síndic de Greuges.

L’acció de protesta de la CUP es va dur a terme el 20 de juliol de l’any passat. Aquell dia, darrere una pancarta amb el lema ‘Visca la terra’, diversos membres de la formació van concentrar-se davant les instal·lacions, per reclamar al Govern que aturés les activitats “il·legals” a la Gola del Fluvià.

Criticaven que, d’ençà del 2021, el propietari dels terrenys porta a terme activitats sense permís a la zona (aparcament de vehicles i autocaravanes o lloguer d’amarradors) i que ha bloquejat amb barreres el camí del Joncar, que porta a la desembocadura. Durant l’acció reivindicativa, els membres de la CUP van obrir el pas d’aquest camí públic i també es van fer pintades.

Ara, segons expliquen fonts de la formació, després que el propietari dels terrenys presentés una denúncia, els jutjats de Figueres han citat a declarar com a investigats tres militants de la CUP el pròxim 19 de juny. Entre aquests, el regidor de Llagostera Jordi Casas, que també és diputat a la Diputació de Girona. Se’ls investiga per un delicte de danys.

Dos dels militants ja van ser citats pels Mossos d’Esquadra a comissaria, però en aquella ocasió -tot i que es van presentar- no van declarar davant la policia. A l’atestat policial que els identifica, també hi apareix el diputat de la CUP al Parlament Dani Cornellà.

“Ocupar i privatitzar espais públics”

La CUP critica que les activitats que es fan a la desembocadura, com també han posat en relleu els ecologistes Iaeden i el Grup de Defensa de la Gola del Fluvià, “són il·legals perquè no compten amb els permisos corresponents i ocupen i privatitzen espais de titularitat pública”. A més, recorden que la zona està inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i que està a tocar del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

El cas del Fluvià Nàutic s’ha traduït en expedients sancionadors i en litigis als jutjats (que estan pendents de resoldre’s). L’octubre de l’any passat, la Síndica de Greuges va instar les administracions a “restaurar la realitat mediambiental” de la Gola del Fluvià i a “cessar” les activitats sense permís. A la seva resolució, també demanava que es retiressin les construccions i instal·lacions que s’havien aixecat a la zona (entre els quals hi ha guingetes, l’aparcament per a autocaravanes i lloguer de motos d’aigua i caiacs).

La CUP també recorda que aquest abril el ple de la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat una moció -que va presentar la formació- perquè es renaturalitzi la Gola del Fluvià. El text, literalment, denunciava “l’ocupació il·legal del domini públic marítim-terrestre i les activitats sense autorització per part dels responsables de l’anomenat Fluvià Nàutic” i reclamava posar-hi fi per “evitar més danys al patrimoni natural”.

Per això, la moció instava l’Estat i la Generalitat a actuar, executant “de manera immediata i subsidiària les resolucions administratives pendents contra aquesta ocupació i activitats il·legals” i reprenent “els plans anunciats per a la renaturalització de l’espai”. La CUP ha registrat el mateix text al Consell Comarcal de l’Alt Empordà i també vol elevar-lo al Parlament de Catalunya.