La Síndica de Greuges ha emès una resolució que reconeix la protecció legal del sòl del Fluvià Nàutic, a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) des del 2003. Segons el dictamen, aquest espai forma part del domini públic hidràulic i marítim-terrestre, és clau per al manteniment de la gola del riu Fluvià, i està inclòs a la Xarxa Natura 2000 com a Zona Especial de Conservació (ZEC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), fet que l’empara amb diverses normatives.
Malgrat la seva protecció, el sòl ha estat objecte d’un polèmic procés de privatització i degradació ambiental que han denunciat diverses entitats ecologistes els darrers anys.
El Registre de la Propietat mostra que una part important d’aquest sòl, uns 60.705 metres quadrats, és de titularitat pública, dividida entre l’Ajuntament de Sant Pere Pescador, que n’ostenta la majoria amb 57.096 metres quadrats, i altres superfícies propietat de la Generalitat i INCASOL.
Tanmateix, un 53,9% del terreny, corresponent a 70.957 metres quadrats, continua en mans privades. Des de juny de 2021, el promotor de la zona ha convertit un camí públic en privat, ha ocupat zones protegides de servitud marítim-terrestre i ha afirmat que és propietari de tot el Fluvià Nàutic, una actuació que contradiu les normatives vigents segons assegura la Síndica.
Malgrat les resolucions de l’administració, les autoritats competents no han aplicat les mesures necessàries per fer complir la llei de manera efectiva. Aquest incompliment es reflecteix en la manca d’actuacions per restaurar l’espai afectat i en la permissivitat davant d’activitats il·legals com l’aparcament d’autocaravanes i el lloguer de kayaks, que continuen alterant l’entorn natural segons assegura IAEDEN-Salvem l'Empordà.
Les ordres de tancament de les instal·lacions emeses per l’Ajuntament de Sant Pere Pescador han estat desafiades pel promotor, qui ha continuat amb les activitats sense cap autorització des de l’estiu de 2021 explica l'entitat ecologista.
A més, segons denuncien aquests, el promotor ha amenaçat diversos membres de l’Ajuntament, inspectors, Agents Rurals i altres persones que treballen per restaurar la legalitat de la zona, així com mitjans de comunicació com El Gerió Digital, que han publicat informació sobre el cas.
També ha estat víctima del promotor un diari de tirada nacional, que va ser objecte d’una demanda per publicar un article sobre el conflicte. El judici verbal contra el mitjà de comunicació se celebrarà el pròxim dimarts, 22 d’octubre, als Jutjats de Figueres, on IAEDEN ha convocat una concentració de suport a les 11:30 hores.
IAEDEN-Salvem l’Empordà exigeix que les administracions públiques actuïn d’acord amb les seves obligacions legals, tal com ha recordat la Síndica de Greuges, i que es prenguin mesures immediates per eliminar la barrera que impedeix el pas pel camí públic. També reclamen que cessin les activitats il·legals en aquest espai protegit i que es restauri ambientalment la zona afectada.