El Campus de Salut entre Girona i Salt (Gironès) sumarà una inversió de 700 milions, ocuparà fins a 190.000 metres quadrats i serà realitat a finals del 2031. La Generalitat, els alcaldes i la UdG han signat el nou protocol, que renova i actualitza el que es va segellar fa cinc anys, per mostrar el compromís granític amb el projecte. El president Salvador Illa, que ha presidit l’acte, ha afirmat que el Campus de Salut “no té marxa enrere” i que el protocol fixa “el pla de treball, el calendari i la inversió” perquè el complex sigui realitat “en un termini viable i definit”. Aquest dimecres també s’ha reunit per primer cop la comissió mixta de seguiment. “La col·laboració entre institucions dona més fruits que la confrontació”, ha dit Illa.
El Govern, els dos consistoris i la UdG han refermat la unitat perquè el nou campus i el futur hospital Josep Trueta tirin endavant. El nou protocol que han signat avui, i que actualitza i renova aquell que es va rubricar el 2020, defineix el pla de treball, el calendari i la inversió per al complex, que combinarà l’activitat assistencial amb la recerca, la innovació i la docència.
Entre les novetats que s’han donat a conèixer s’hi troba que el nou hospital Josep Trueta, i la reforma de l’actual Santa Caterina, ocuparan més superfície. D’entrada, en una primera fase sumaran 180.000 metres quadrats (10.000 més dels que s’havien dit fins ara). A més, també es preveu que, un futur, puguin ampliar-se amb nous espais fins arribar als 190.000 metres quadrats.
En global, a més, el nou Campus de Salut a cavall de Salt i Girona suposarà una inversió de fins a 700 milions d’euros (MEUR). I per últim, el protocol també concreta calendaris i posa nova data per a l’entrada en servei del complex. Serà al tercer trimestre del 2031.
En total, el futur Campus de Salut tindrà una superfície de més de 316.000 metres quadrats. Segons recull el pla funcional, als 180.000 m² que en la primera fase sumaran el nou Trueta i la reforma del Santa Caterina, s’hi afegiran els 50.000 m² del Parc Hospitalari Martí i Julià, els 46.725 m² de les facultats de la UdG, els 13.000 m² del nou HUB Districte d’Innovació i un nou aparcament de 27.000 metres quadrats.
“No té marxa enrere”
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha subratllat que avui és “un gran dia” per a les comarques gironines, però també per a tota Catalunya. “El protocol renova i actualitza el compromís del Govern, els ajuntaments, la universitat i la Diputació perquè el Campus de Salut es faci realitat en un termini viable, concret i definit”, ha afirmat.
Illa ha desglossat que, a partir d’ara, la fita més imminent serà quan al tercer trimestre es resolgui el concurs d’idees (que dibuixarà sobre plànol el nou Campus de Salut). A partir d’aquí, s’entrarà en la fase de redacció de projecte i es preveu que les obres es licitin el 2027 i s’engeguin el 2028, amb una durada prevista de tres anys.
“El Campus de Salut no té marxa enrere”, ha afirmat el president de la Generalitat. “Soc conscient que hi ha hagut anys de negociacions complexes amb diferents replantejaments; però el campus és un projecte estratègic, té una importància cabdal, calia posar fil a l’agulla i aquest protocol renova i consolida el compromís de tots per fer-lo realitat”, ha afegit Salvador Illa.
Primera reunió
El president de la Generalitat ha posat com a exemple d’aquest compromís unitari la comissió mixta de seguiment que, a partir d’avui, “vetllarà i garantirà el bon desenvolupament del projecte”. Coordinada pel metge Ferran Cordón, la comissió s’ha reunit aquest matí per primer cop. Liderada pel Departament de Presidència, a la taula també s’hi asseuen quatre conselleries més (Salut, Territori, Economia i Universitats), el Servei Català de la Salut, els ajuntaments de Girona i Salt, i la UdG.
El president ha recordat que el Campus de Salut suposarà una “oportunitat” per al territori, on hi confluiran “cinc pilars fonamentals de la Catalunya del segle XXI”: salut, recerca, innovació, formació i talent. “Crearem un ecosistema sanitari de referència”, ha afirmat.
Per últim, Salvador Illa també ha agraït la “implicació” i la feina dels diferents Departaments, així com les sinergies que el Govern ha trobat amb Girona i Salt. “La col·laboració institucional dona més fruits que la confrontació; hem posat les nostres energies amb sentit de país”, ha afegit.
“Una oportunitat històrica”
Durant l’acte posterior a la signatura del protocol, els alcaldes de Girona i Salt, el president de la Diputació i el rector de la UdG han mantingut un diàleg al voltant del futur Campus de Salut. L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha posat en relleu que el complex suposarà “una oportunitat històrica i un pas endavant molt important”. “És un projecte on Girona hi ha de ser”, ha dit, subratllant que el campus millorarà l’assistència sanitària, diversificarà l’economia del territori i donarà “una nova centralitat” a tot l’àmbit que l’envolta.
L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, per la seva banda, ha remarcat que el Campus de Salut és “un projecte que va molt més enllà dels ajuntaments i de les comarques gironines”. Viñas ha recordat que el 80% del nou complex es trobarà dins el seu terme municipal i ha dit que, en paral·lel, suposarà un revulsiu per a Salt (perquè li permetrà desenvolupar també el sector sud que suma 900.000 metres quadrats). “El campus ha de ser una oportunitat per fer de les comarques gironines un referent en l’àmbit de la salut”, ha dit.
Per la seva banda, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha definit el projecte com “el més important del segle XXI” i ha destacat que la confluència entre el nou hospital Trueta i el Santa Caterina generarà “sinergies” que permetran millorar la qualitat assistencial. “És un projecte de salut global”, ha dit. Per últim, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha posat l’accent en el fet que el campus permetrà generar “talent” i crear un ecosistema innovador “integrat” on conflueixin salut, docència i recerca.