El 12è Vívid clou amb el 92,11 % d’ocupació i 2.451 participants

De la seixantena d’activitats programades, trenta-cinc han exhaurit les entrades

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, ha tancat la dotzena edició amb un 92,11 % d’ocupació, una de les xifres més altes assolida en totes les edicions del festival. En total, aquest any el festival ha comptat amb la participació de 2.451 persones, que és també una de les xifres més elevades de totes les edicions.

De la seixantena d’activitats programades, un total de trenta-cinc propostes han exhaurit les entrades. De fet, una quinzena d’activitats han ampliat l’aforament o han programat noves sessions per poder atendre l’elevada demanda registrada en aquesta edició del Vívid, que ha comptat amb una programació especial que marida vi i cuina per celebrar la declaració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.

Els esmorzars entre vinyes han estat l’activitat amb major ocupació i major afluència. Prop de 450 comensals han participat en aquests àpats que tenen lloc en espais de gran bellesa i que mariden els vins de la Ruta del Vi DO Empordà amb els plats dels xefs dels col·lectius gastronòmics de La Cuina del Vent i de la Cuina de l’Empordanet. Una altra de les activitats més concorregudes ha estat la Mostra del Vi DO Empordà a Roses, amb 650 participants. En aquesta edició, s’ha posat en valor també la celebració dels 50 anys de la Denominació d’Origen Empordà. Per commemorar aquesta fita, s’ha celebrat un tast de deu vins seleccionats per la seva rellevància històrica, capaços d’explicar deu moments clau en l’evolució de la DO Empordà; una proposta que va reunir a Capmany un centenar de participants.

Segons l’enquesta encarregada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona als usuaris del Vívid, el 68,7 % dels enoturistes són residents de les comarques gironines, mentre que el 26,1 % procedien de les comarques de Barcelona. Les ciutats que més públic aporten al Vívid són, per aquest ordre, Girona, Barcelona i Figueres.

Quant al perfil del visitant, el 51,2 % duia a terme activitats amb la seva parella, el 33,6 % participava amb amics i el 12,8 % amb la família. Per franges d’edat, els adults d’entre 50 i 70 anys és el grup més nombrós amb el 64,8 % del total, seguit pel grup de públic d’entre 30 i 50 anys, amb el 26,70 %. L’enquesta recull també l’elevat grau de satisfacció del públic assistent, ja que el 86,5 % valoren com a «molt bona» l’activitat –la millor valoració possible–, i un 10,2 % com a «bona».

L’enquesta de valoració també recull que prop del 59,49 % dels assistents han manifestat haver-se quedat a dinar o sopar a la zona, i un 24,9 % assegura que ha pernoctat a la Costa Brava amb motiu de la seva participació a l’esdeveniment. Aquestes dades posen de manifest l’impacte econòmic que el Vívid genera en altres sectors com la restauració i l’hostaleria de les comarques gironines i la seva contribució en la desestacionalització turística.

La iniciativa promocional, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, compta amb el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, dels cellers de la DO Empordà, dels ajuntaments i les empreses turístiques del territori, així com del centenar de membres que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà.

Informe de l’activitat enoturística

Segons l’informe Visitants Ruta del Vi DO Empordà 2024, elaborat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona en els cellers associats a la Ruta del Vi DO Empordà, un total de vint-i-quatre cellers registren 94.886 enoturistes, xifra que representa un creixement del 4% respecte a l’exercici 2023. L’informe recull que la despesa de l’enoturista se situa en 39 euros. Així, l’entitat estima que l’impacte de l’enoturisme en els cellers de la Ruta del Vi DO Empordà se situa en 4.136.011 euros en l’exercici 2024.

En relació amb la procedència dels visitants, es constata que l’any 2024 un 63% dels visitants procedien de Catalunya, un 28% eren estrangers i un 9% eren de la resta de l’Estat espanyol. S’evidencia que els visitants de proximitat, sobretot els residents, són el principal client dels cellers. Quant a l’enoturista internacional, destaca que els francesos són els que visiten més els cellers empordanesos, amb un 25%, seguits pels procedents del Benelux, amb un 27,9%, i pels nord-americans, amb un 11%.