Les asseguradores gironines denuncien competència deslleial dels bancs

El sector es queixa del "xantatge" que fan les entitats a l'hora de donar hipoteques als clients

Les asseguradores gironines denuncien que “infinitats de clients” es tiren enrere a l’hora de contractar pòlisses de la llar o de vida, per la pressió que fan les entitats bancàries quan concedeixen una hipoteca. Des del sector consideren que es tracta d’un “xantatge” per part dels bancs que condicionen la concessió dels préstecs a la contractació d’aquestes assegurances. Això fa que molts clients acabin optant per acudir a les oficines on tenien previst fer la contractació de la pòlissa a retirar-la. La presidenta del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona (CMAG), Mercè Herrera, adverteix que solen ser primes que poden doblar l’import i que “quan passa alguna cosa” és molt complicat de trobar-hi solució.

Malestar entre les companyies asseguradores que operen a les comarques gironines amb les entitats bancàries per “la pressió i el xantatge” que els fan a l’hora de vendre pòlisses als clients. El problema és que per signar una hipoteca els bancs solen demanar una assegurança de responsabilitat civil i en ocasions una altra de decessos o de vida. Això fa que moltes persones presentin les pòlisses de les asseguradores que, en la majoria d’ocasions, són més competitives que les de les entitats bancàries. A més, al no anar lligades a les hipoteques permet “major llibertat” al client a l’hora de canviar d’entitat si li convé. De fet, el preu és tan competitiu que fins i tot al client li surt més a compte renunciar a les bonificacions del banc per contractar les assegurances amb ells.

El problema, però, arriba quan el banc “veu riscos” a l’hora de fer una hipoteca, que inicialment es veia amb bons ulls, si no es contracten les pòlisses. Això, segons la presidenta del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona, Mercè Herrera, fa que molts clients que s’havien interessat per fer una assegurança de llar o de vida, l’acabin tirant enrere perquè el banc posa complicacions a la concessió de la hipoteca si no la signen amb ells.

Herrera denuncia que són “infinitat de clients” els que es troben en aquesta situació i adverteix que molts d’ells acaben signant cobertures que “són les que interessen als bancs”. “Nosaltres ens asseiem amb el client, estudiem què és el que necessita i ajustem les pòlisses”, assenyala. En aquest sentit, la presidenta del CMAG considera que es tracta d’un “xantatge” i avisa que la banca “no farà l’assessorament i només anirà a buscar un 0,25 més”.

Desvincular-se o denunciar

Herrera lamenta que l’actitud de les entitats els perjudica com a gremi, però deixa clar que no està en contra que venguin pòlisses, però sí “que es condicionin a les hipoteques”. “Al final ens diran també quins mobles cal posar a la casa”, ironitza.

Amb tot, des del CMAG aconsellen desvincular-se “a la que es pugui” de les assegurances dels bancs, entre altres coses perquè habitualment són més cares i amb cobertures que no s’ajusten a les necessitats dels clients. “Jo he vist primes úniques. O sigui, fas la hipoteca i amb el preu tens inclòs el que et costa l’assegurança de vida”, assenyala Herrera.

El col·legi recomana denunciar, tot i que “entén perfectament” que amb les traves que suposa signar una hipoteca, el fet d’haver de denunciar “i barallar-se amb el banc” fa que moltes persones acabin optant per contractar la pòlissa amb les entitats bancàries. “Això és un xantatge que hem denunciat moltes vegades, però sembla que no tothom escolta les nostres demandes”, conclou la presidenta.