Iniciats els tràmits per declarar el claustre de Palamós Bé Cultural d'Interès Nacional

Comportarà la prohibició de parcel·lació, edificació o enderrocament d'aquesta zona

El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per declarar el Claustre del Mas del Vent de Palamós (Baix Empordà) com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monument històric. L'inici de tramitació de l'expedient es va publicar aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i ara s'obrirà un període d'informació pública perquè es puguin presentar al·legacions.

El conjunt arquitectònic prové del barri madrileny de Ciudad Lineal i va ser reconstruït peça a peça l'any 1959 dins de la finca privada on està ara ubicat, als afores de Palamós. La declaració com a BCIN del Claustre del Mas del Vent de Palamós comportarà la prohibició de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada. No obstant això, el Departament de Cultura podrà autoritzar la realització de les obres que no perjudiquin els valors culturals del bé.

La construcció està formada per una planta completament quadrada, d'uns 20 metres quadrats i dels seus quatre pòrtics originals només dos estan completament alçats a Palamós, els de les bandes nord i est. Pel que fa els altres dos tan sols compten amb el basament i podi que amb prou feines sobresurt de terra.

Els pòrtics estan formats per deu arcades sostingudes per parelles de columnes i simètricament dividides per una columnata quàdruple al centre. Els pòrtics es troben en els angles i s'uneixen mitjançant pilars massissos. Els altres dos pòrtics del sud i l'oest no estan alçats, i sobre el podi corregut s'hi disposa una seqüència de parelles de bases i capitells que vol seguir el ritme de les arcades inexistents. Un solitari pilar a l'angle sud-oest i una columnata quàdruple isolada al mig de l'ala sud, evoquen l'arquitectura absent i la insinuen idèntica a la de les porxos en peu.

Pel que fa les parts esculpides, es divideixen entre els capitells i els senzills elements d'ornamentació arquitectònica. Els 44 parells de capitells combinen en la seva temàtica els repertoris de caràcter vegetal amb els de bestiari, a més d'alguna excepcional peça historiada amb figuració humana.