El TSJC ha rebaixat entre sis mesos i un any i mig les condemnes pel crim de la infermera de Girona. L’alt tribunal ha estimat un dels arguments de la defensa del matrimoni, encapçalada pel lletrat Sergio Noguero, que esgrimia al recurs que el delicte de detenció il·legal pels quals havien condemnat tant la parella com els dos autors materials de l’assassinat havia de quedar “absorbit” en l’intent de robatori amb violència en casa habitada. La sentència exposa que, tot i que les accions contra la víctima van ser “molt agressives”, només la van “privar de llibertat” durant la comissió de l’assalt. El tribunal manté la resta de la condemna. Així, la pena per als assassins és de 24 anys i mig de presó i per al matrimoni4 anys i mig cadascun.
La sentència de l’Audiència de Girona recollia el veredicte del jurat popular, que va concloure que els quatre acusats van ordir un pla per perpetrar un robatori a casa de la víctima perquè sabien que tenia diners. La dona, que era infermera i supervisora del servei de diàlisi de la Clínica Girona, passava també consulta de podologia al seu domicili de la carretera Barcelona.
El veredicte va considerar provat que el matrimoni format per Consol Jacome i Jordi Radresa va ser el cervell del pla, tal com sostenien les acusacions. De fet, Jacome era companya de feina de la víctima, i va ser ella qui va enviar-li un whatsapp dient-li que passava el seu telèfon a una tercera persona (que estava interessada a anar-hi per fer-se els peus). En realitat, però, això va servir per concertar una visita a nom d’un pacient fals -un tal ‘Carles Riera’- i tenir accés lliure al domicili.
Aquell 25 de setembre del 2020, Jordi Radresa va acompanyar els dos condemnats per assassinat, Nicolau Morell i Eugenio Pérez, fins a casa de la víctima en cotxe. Mentre el primer s’esperava a dins del vehicle, els altres dos van entrar a l’edifici cap a dos quarts de set de la tarda. Eugenio Pérez anava vestit amb una granota de feina, i Morell duia una bossa amb cinta americana i brides.
Segons va concloure el jurat, els dos assaltants van agredir la víctima, la van lligar de mans i peus, i la van tenir retinguda i immobilitzada una estona abans d’estrangular-la. Pérez i Morell van sortir de l’edifici poc després de les set del vespre. El veredicte recollia que els dos homes van atacar la infermera a traïció, sense donar-li cap possibilitat per defensar-se i que la van matar per intentar ocultar el seu objectiu: el robatori. Tot i això, el jurat també va concloure que no es podia provar que els acusats s’enduguessin res de casa la víctima.
Per això, la secció quarta va condemnar els dos autors materials del crim pels delictes d’assassinat amb traïdoria i intent de robatori amb violència a casa habitada en concurs medial amb un delicte de detenció il·legal, imposant-los penes de fins a 26 anys de presó.
En el cas del matrimoni que va ser el cervell de l’assalt, l’Audiència els va condemnar a 5 anys de presó per robatori amb violència a casa habitada en concurs amb la detenció il·legal.
Delicte “absorbit”
Ja a la sentència de l’Audiència de Girona, el magistrat Adolfo García Morales va fer explícit que discrepava sobre el fet que al veredicte s’introduís el delicte de detenció il·legal, perquè al seu entendre hauria d’haver quedat “absorbit” pel de robatori amb violència a casa habitada. L’advocat del matrimoni, Sergio Noguero, i el de la defensa d’Eugenio Pérez van recórrer contra la sentència al TSJC, que ara els ha donat la raó en aquest punt.
L’alt tribunal argumenta que “és cert que les accions contra la víctima són molt agressives”, però que no es pot “descontextualitzar” del fet que l’objectiu dels assaltants era cometre un robatori i que “es desconeix” l’hora de la mort de la infermera: “Es pot concloure, no sabent-se el moment de la mort, que no guarda desproporció temporal”.
El TSJC es fa seves les paraules del magistrat de l’Audiència que a la sentència va detallar: “Tot i que interessi poc o més aviat res, no volem deixar de mostrar el nostre desacord personal amb la introducció d’aquest delicte […] ja que no es pot presumir, sense dades científiques que ho avalin, que la mort va produir-se quan va acabar el robatori”. “Creiem que la detenció il·legal hauria d’haver quedat absorbida pel delicte de robatori; i això sens perjudici pel càstig dels restants delictes, on s’hauria d’haver introduït aquesta manera més reprovable de dur-los a terme, lligant la perjudicada i matant-la”, argüia García Morales.
“Hi havia un acord per perpetrar el robatori, hi havia intenció d’executar-los usant la violència, es va produir la immobilització i els cops, no s’ha provat que arribessin a apoderar-se de res i no es pot determinar l’hora de la mort, que es va haver de produir durant els 30 minuts que van estar a dins l’habitatge i aquest delicte només pot predicar-se a persona viva”, resol el TSJC.
A l’hora de calcular la nova pena per l’assalt, el TSJC la fixa en 4 anys i 6 mesos per a cadascun dels condemnats com a autors d’un intent de robatori amb violència en casa habitada amb ús de mitjans perillosos i confirma íntegrament la resta de condemnes. Així, la pena per a Eugenio Pérez i Nicolau Morell és de 24 anys i mig de presó (per assassinat i intent de robatori) i per a Jordi Radresa i Consol Jacome de 4 anys i mig.
Noguero ha detallat que sol·licitarà un aclariment de la sentència perquè considera que els assaltants no van utilitzar mitjans perillosos i que ha de ser més baixa per al matrimoni.