Amb un 85% dels vots a favor, els veïns de Bescanó (Gironès) han optat per mantenir el toc de campanes de l’església de Sant Llorenç. L’Ajuntament va organitzar una consulta per posar en mans dels ciutadans si les campanes havien de continuar marcant els quarts i les hores, o si s’havia de reduir el seu repic. En total hi han participat 835 veïns, dels quals 713 han votat a favor de conservar el toc de les campanes com s’havia fet fins ara. L’Ajuntament de Bescanó es va comprometre a aplicar els resultats de la votació.
“Respecte als tocs de campanes del rellotge del campanar de l’Església de Sant Llorenç, vols que es mantinguin els tocs de totes les franges (quarts, hores i repeticions de les hores), com fins ara?”. Aquesta era la pregunta que els veïns de Bescanó havien de respondre en la consulta que l’Ajuntament va organitzar entre el 8 i el 22 de març.
Estaven cridades a les urnes totes les persones empadronades al poble majors de 16 anys; i es podia dipositar el vot presencialment a les oficines de l’ajuntament, o telemàticament a través de la pàgina web del consistori.
En total, han participat 835 veïns, que representen el 19,55% de les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. D’aquests, 713 han optat per mantenir el toc de les campanes igual que s’havia fet fins ara; mentre que 122 veïns volien reduir el seu so.
Mantenir una tradició o reduir-la?
L’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles, ha exposat que fa un any i mig “va haver-hi alguna queixa d’algun veí del voltant del campanar per les molèsties que els ocasionaven les campanes a les nits”. I, posteriorment, es va fer una recollida amb una quarantena de signatures de veïns que demanaven silenciar les campanes a les nits.
“Aleshores tots els grups municipals del ple municipal vam decidir fer una consulta, en entendre que el so de les campanes és quelcom més que una indicació horària, és un patrimoni cultural que cal preservar i que ens dona un caràcter de poble”, ha destacat.
En la consulta, l’Ajuntament hi va incloure dues preguntes relacionades amb les campanes. Per un costat, si se’n volia reduir o no el so. I, en cas de resposta afirmativa, hi havia una segona part amb quatre possibles opcions: eliminar el toc a les nits durant tot l’any; només treure’ls les nits d’estiu; suprimir els tocs nocturns de quarts i les repeticions de les hores; o que no sonessin els quarts i les repeticions de les hores durant les nits d’estiu.
Ara bé, el consistori va explicar que només s’aplicaria el resultat de la segona pregunta si la majoria votava per reduir el so. Com que finalment ha guanyat l’opció de mantenir-les, els repics continuaran igual que fins ara.
Davant d’una majoria tan àmplia, amb el 85% dels suports, l’alcalde ha indicat que ara proposaran al ple municipal engegar el procés per declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el toc de campanes de l’església de Sant Llorenç.
Canvi en el nomenclàtor
A banda de preguntar sobre la continuïtat del toc de campanes, l’Ajuntament de Bescanó també va posar en mans dels ciutadans el nom dels dos nous carrers que s’han creat després de les obres d’urbanització del sector sud-oest del municipi.
Els veïns tenien sis opcions de noms: Pilar Savoia i Aiats -pionera en l’excursionisme femení bescanoní-, Alba Bescanonina -que era la coral precedent dels “100 homes d’en Fontbernat”-, Maternitat d’Elna -fundada el 1939 per ajudar dones i infants que fugien de la Guerra Civil-, carrer de les Vetes -en record a la importància que va tenir la fàbrica Grober-, carrer de les passamaneres -pels diferents oficis que es realitzaven a la fàbrica- o carrer de les Trenzilles, en referència a un dels productes que es fabricaven també a la factoria.
Finalment, les dues opcions més votades han estat el carrer de les Vetes (446 vots) i el carrer de l’Alba Bescanonina (404 suports).