El Fòrum Gastronòmic de Girona creix en visitants i tanca superant els 13.000 assistents

Paco Pérez i les germanes Martina, Carlota i Carla Puigvert han posat el punt fins a l'11a edició

El Fòrum Gastronòmic Girona ha tancat aquest dimecres l’11a edició superant els 13.000 visitants, un miler més que la darrera edició. Aquest augment ha anat acompanyat de l’increment del nombre d’expositors, arribant als 180. Durant tres dies, el certamen ha estat el punt de trobada per als professionals de la cuina, la restauració i l’alimentació. L’última jornada ha servit per reflexionar sobre passat, present i futur de la cuina catalana, i per parlar dels aliments de cinquena gamma. Paco Pérez i les germanes Martina, Carlota i Clara Puigvert han posat el punt final a l’esdeveniment, que ha ofert un centenar d’activitats i ha comptat amb la participació de xefs de renom mundial.

El certamen ha tingut com un altre dels seus pilars principals els professionals de sala, la brasa i la cuina clàssica i acadèmica. Al mateix temps, ha servit per subratllar la importància dels productes de proximitat i els professionals del territori.

Nombroses ponències i simposis han compartit espai amb cuiners de renom internacionals com els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), Salvador, Joan i Màrius Jordà (Empòrium), Paco Pérez (Miramar) i Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols).

Segons destaca l’organització en un comunicat, la resposta del públic ha estat positiva i el Fòrum, que ha comptat amb 150 ponents i ha arribat als 180 expositors, ha tancat amb més de 13.000 assistents. Centenars d’activitats i concursos han format part del programa del certamen, que ha servit com a altaveu de productes i serveis de les empreses catalanes, estatals i internacionals, al mateix temps que ha presentat les novetats pel que fa a models de negoci, tendències, equipaments i tecnologia.

El director del Fòrum Gastronòmic Girona, Albert Labastida, ha remarcat que estan “molt satisfets” perquè han aconseguit assolir les xifres d’expositors i de visitants anteriors a la pandèmia: “També estem molt contents de la rebuda d’activitats com el projecte ALABRASA i d’aquells espais que evoquen a les experiències com ara les zones de tast d’oli i de vi, i la barra gastronòmica”. “Aquest èxit i la bona acollida per part del públic pot marcar el camí a recórrer de les pròximes edicions”, ha afegit.

Labastida ha donat també importància al “sopar històric i singular” que dilluns va tenir lloc a la sala del restaurant Esperit Roca, de Sant Julià de Ramis, elaborat de manera conjunta pels quinze restaurants de les comarques gironines que tenen estrella Michelin, i ha explicat que ja es posen “en marxa” per idear el format del sopar de l’any vinent. “Estem molt animats i amb moltes ganes de començar a preparar el Fòrum Gastronòmic Girona de 2026”, ha exposat. Tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de març.

La pròxima parada serà acompanyar els promotors del Latino Gastronòmic de Puebla, a Mèxic, que faran el seu primer congrés: “És una manera d’exportar el nostre model d’èxit a l’estranger i volem aprofitar aquesta oportunitat”.

La cinquena gamma i la cuina catalana

Un dels pilars de la darrera jornada del Fòrum han estat els aliments de cinquena gamma, aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració, destacant-ne els beneficis que poden aportar a la cuina i a la restauració. Durant el dia també han volgut trencar amb els tabús que encara envolten aquest tipus de productes.

Coincidint que aquest 2025 Catalunya ha estat designada com a regió mundial de la gastronomia, l’altre punt destacat del programa del darrer dia ha estat un simposi que, durant tot el matí, ha servit per debatre quin ha estat el camí que la cuina catalana ha recorregut al llarg de la història, quin és el seu present i quins en són els plats més representatius, a part d’intentar-la definir de la manera més acurada possible, amb plats, aliments i conceptes com els bolets, els menuts, els canelons, els esmorzars de forquilla i el mar i muntanya.

Mentre que els restaurants Esperit Roca i L’Aliança han estat els últims a participar en l’activitat Territori d’Estrelles, les darreres xerrades que ha acollit l’Auditori Gastronòmic han tingut a Paco Pérez (Miramar) i les germanes Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols) com a protagonistes.