Brussel·les podria finançar la connexió elèctrica entre Santa Llogaia i Bescanó

La Comissió Europea ha inclòs el projecte en una llista de 250 infraestructures energètiques prioritàries

La línia elèctrica de la MAT entre Santa Llogaia i Bescanó per incrementar la capacitat d'interconnexió amb França, i la interconnexió amb Europa per al proveïment de gas, l'anomenat projecte MidCat, opten a rebre finançament europeu.

La Comissió Europea ha inclòs aquests dos projectes a Catalunya en la llista de 250 infraestructures energètiques prioritàries per la UE. Els projectes opten a un finançament de 5,85 milions d'euros, que es pot aconseguir demanant una subvenció a Brussel·les a principis del 2014 o a través d'un préstec del Banc Europeu d'Inversions (BEI). A més, els projectes rebran tota una sèrie de facilitats administratives i burocràtiques per fer-los més atractius per als inversors.

Els projectes a la llista de 250 infraestructures elaborada per la Comissió Europea i publicada aquest dilluns "obtindran permisos de manera accelerada, millors condicions normatives i accés al finançament del mecanisme per a la interconnexió d'Europea", assegura la CE en un comunicat. L'objectiu de la UE és que aquestes infraestructures ajudin a integrar el mercat energètic europeu i posar fi a l'aïllament d'alguns estats.


Així, Brussel·les promet accelerar els tràmits per a la concessió de permisos, amb un màxim de tres anys i mig, i gestionar la paperassa a través d'una única autoritat nacional competent. La Comissió Europea també preveu "rebaixar els costos administratius per als promotors dels projectes i per a les autoritats gràcies a la racionalització dels tràmits d'avaluació ambiental sempre que es respecti la normativa de la UE". Brussel·les demana, alhora, que els projectes es facin amb "més transparència i una major participació ciutadana".

Per rebre diners per finançar els projectes, els seus promotors poden optar a una subvenció de Brussel·les o a un préstec del BEI. La Comissió Europea acceptarà les peticions a l'inici del 2014, i es poden demanar diners per estudis o per les tasques de construcció del projecte en sí. Tot i això, la CE només preveu donar ajuts als projectes que tinguin "dificultats en la seva viabilitat comercial".

El comissari d'Energia, Günther Oettinger, ha explicat que com que els diners "són limitats" cal "fer-ne el millor ús possible allà on els projectes siguin més rendibles per tal d'oferir als consumidors els millors serveis". "Amb aquesta llista de projectes d'infraestructures energètiques i els beneficis que ens aportaran, esperem poder atreure més inversors", ha afegit l'eurocomissari.

El projecte MidCat permetria la interconnexió de gas entre l'Alt Empordà i França a través d'un gasoducte de 184 kilòmetres a El Pertús. Per la seva banda, la interconnexió elèctrica forma part del projecte de la MAT entre Santa Llogaia i Bescanó, per fer una secció de 40 kilòmetres no soterrats de 400 kV AC i doble circuit part del tram entre Santa Llogaia, Ramis, Bescanó i Vic / Sentmenat. La línia connectarà el tram Bescanó - Vic / Sentmenat. L'objectiu és ampliar la capacitat d'interconnexió entre Bescanó i Baixàs, a França.