La Casa de Cultura de la Diputació de Girona dedica aquesta primavera un cicle de conferències als treballs arqueològics que un equip d’expertes de la Universitat de Barcelona ha realitzat durant els últims vint anys al jaciment egipci d’Oxirrinc. Seran les mateixes investigadores qui compartiran les troballes més significatives d’aquest indret de gran importància històrica.
Situada a 180 quilòmetres al sud del Caire, la ciutat d’Oxirrinc, coneguda en l’antiguitat com Per-Medjed, va ser un centre religiós i comercial clau des de l’època faraònica fins a l’edat mitjana. Després de la conquesta d’Egipte per Alexandre el Gran, la ciutat va experimentar una forta colonització grega, va mantenir relacions estretes amb Alexandria i va conservar la seva rellevància durant els períodes romà i cristianobizantí, fins a entrar en decadència després de la conquesta àrab.
Les excavacions dirigides per la Universitat de Barcelona des del 1992 han permès recuperar temples, tombes i altres edificis que reflecteixen la influència de diverses civilitzacions. En les últimes campanyes, durant el novembre i desembre de 2024, els investigadors han fet descobriments excepcionals que permeten aprofundir en el coneixement de la societat egípcia, les seves pràctiques funeràries, la seva vida religiosa i l’activitat monàstica.
El cicle de conferències es durà a terme del 27 de març al 24 d’abril i comptarà amb la participació de cinc arqueòlogues que formen part de la missió a Oxirrinc. Les xerrades abordaran aspectes com la ciutat saïta, una de les etapes menys conegudes de l’Egipte faraònic, els rituals funeraris, la petjada cristiana i una mirada antropològica a les històries humanes que amaguen les restes arqueològiques.
Entre les ponents hi ha la doctora en Arqueologia Maite Mascort, codirectora de la missió juntament amb Esther Pons, així com les investigadores Núria Castellano, Adriana Recasens, Bibiana Agustí Fargas i Francesca Pullia. Aquest cicle permetrà apropar al públic la importància d’Oxirrinc en la història de l’Egipte antic i el paper destacat de l’equip català en la seva excavació.