La Iaeden-Salvem l’Empordà vol impulsar un pla de salvament de la pagesia per evitar que el sector acabi desapareixent. Un dels portaveus de l’entitat, Pep Gou, ha alertat que la pagesia es troba “en perill d’extinció”, i per això és necessari que la societat civil i els pagesos s’uneixin per consensuar una sèrie de polítiques agràries que garanteixin el seu futur. “Cal que ens posem d’acord i pressionem les administracions perquè plantin cara als interessos agro-industrials, perquè són incompatibles amb la pagesia”, ha recalcat Gou. Per aconseguir-ho, la Iaeden començarà una sèrie de trobades amb entitats agrícoles, ramaderes i socials per elaborar un pla que permeti “salvar la pagesia”.
“Si no s’arriba a un acord ampli, la pagesia desapareixerà”. És l’advertència que ha llençat un dels portaveus de la Iaeden, Pep Gou, que ha recordat la importància que té aquest sector per a la societat. “És imprescindible per garantir la sobirania alimentària, la conservació dels paisatges i la biodiversitat, i per prevenir els incendis forestals”, ha destacat.
Ara bé, per l’entitat, l’evolució que ha fet aquest sector els últims anys l’ha portat a convertir-se en una “espècie en vies d’extinció”. “No ens podem permetre perdre un pagès més”, ha alertat. A més a més, Gou ha indicat que la crisi mediambiental “obliga a reconvertir tot el sector perquè no es pot fer com si no passés res”.
En aquest sentit, ha assenyalat que les darreres mobilitzacions dels pagesos poden “fer molta fressa” i “frenar certes mesures”. Però el seu pes electoral és “reduït” i “per si sols no podran revertir les polítiques actuals”.
Per aquestes raons, la Iaeden vol impulsar un pla de salvament del sector. Per elaborar-ho es reunirà amb diferents entitats i associacions, tant del món de la pagesia com també de la societat civil. “Si no s’aixeca un ampli moviment social de recuperació de la terra, la pagesia desapareixerà, i amb ella, la nostra seguretat alimentària i els últims marges de llibertat davant les grans empreses acaparadores”, han insistit Gou.
Principis bàsics de consens
Per l’entitat, aquest pla de reconversió s’ha de basar en una quinzena de propostes i principis. Per exemple, han assenyalat que la sobirania alimentària ha de ser la primera prioritat de la política agrària, i “no pas les exportacions”. Diuen que cal avançar cap a una agricultura que estalviï aigua i que redueixi gradualment l’ús dels fertilitzants químics, els pesticides i els purins. Així mateix, per l’entitat és necessari defensar la terra i l’aigua com a béns comuns, aconseguir uns preus justos per als pagesos i per als consumidors i aplicar una nova política forestal que millori l’aprofitament dels recursos.
Sense oblidar un altre apartat imprescindible: garantir el relleu generacional i la viabilitat de la seva activitat. Per això proposen una renda bàsica per als joves pagesos que s’iniciïn en el sector, i que s’implementin polítiques per augmentar el nombre de pagesos. “A Catalunya, la població agrària activa representa poc més de l’1%. En canvi, als països nòrdics representa tres vegades més”, ha assegurat Pou.
Ara bé, també creuen que s’han d’acabar amb “els problemes que genera la ramaderia intensiva”. I Gou posa un exemple: “Des del gener del 2020, tot i estar vigents les mesures contra la sequera, s’han autoritzat 279.000 places més de porcí arreu del país. És una barbaritat per la despesa d’aigua que es necessita entre el pinso, les granges i els escorxadors”, ha criticat.
Per tot plegat, la Iaeden començarà a recopilar visions i estratègies, amb l’objectiu de consensuar un pla de ruta que doni solució a les problemàtiques de la pagesia i, alhora, garanteixi el seu futur. “Els problemes de la pagesia no només són seus, també són nostres. I les solucions han de convenir a tothom”, ha sentenciat Gou.