El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha atès durant el 2024 un total de 360 pacients que han requerit tractament de diàlisi renal per substituir les funcions dels ronyons. Es tracta de persones amb malaltia renal crònica avançada (MRCA), una patologia que impedeix el bon funcionament dels ronyons i provoca l’acumulació de toxines i líquid en l’organisme. Per eliminar aquests elements nocius, els pacients necessiten un tractament substitutiu, com la diàlisi o el trasplantament renal.
Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquesta malaltia i donar veu als pacients, el Servei de Nefrologia ha organitzat una jornada oberta al públic aquest 13 de març, a la sala d’actes del Trueta, per commemorar el Dia Mundial del Ronyó. La sessió inclourà una visió multidisciplinària de la malaltia, amb la participació de professionals de la medicina, la infermeria i la psicologia. A més, pacients d’hemodiàlisi i pacients trasplantats compartiran la seva experiència amb la voluntat d’oferir consells útils al col·lectiu de malalts renals. També intervindran diverses entitats vinculades a la malaltia renal, com l’Associació de Malalts Renals de Girona (AMARG), la Fundació ADER i Donem Girona, que promou la donació d’òrgans.
El tractament de diàlisi s’inicia quan els anàlisis clínics indiquen que és imprescindible o quan es preveuen complicacions greus. L’hemodiàlisi és la tècnica més utilitzada i, durant el 2024, s’han registrat 8.751 sessions a l’Hospital Trueta per a 301 pacients. Aquest procediment es realitza amb una màquina (dialitzador) que filtra la sang, tot i que alguns pacients poden optar per fer el tractament a domicili si compleixen els requisits establerts.
L’hemodiàlisi domiciliària permet als pacients guanyar autonomia, però requereix una formació prèvia de fins a dos mesos, on s’ensenyen tècniques com la interpretació dels paràmetres de la màquina, el muntatge de les bosses i, en alguns casos, l’autopunció de l’accés vascular. Des del 2019, 16 pacients han seguit aquesta modalitat de tractament, 7 dels quals continuen actualment.
D’altra banda, la diàlisi peritoneal és una alternativa que no necessita equipament extracorporal i permet que la sang es depuri dins del cos mitjançant un catèter implantat quirúrgicament a l’abdomen. Aquesta tècnica ofereix més comoditat, ja que es pot fer des de casa, evitant desplaçaments i preservant la intimitat del pacient. Actualment, 59 pacients del Trueta reben aquest tractament. Això ha convertit el centre i la Regió Sanitària de Girona en una de les zones capdavanteres de Catalunya en l’oferta de teràpies domiciliàries per a malalts renals.
En funció de l’estat de salut i les necessitats de cada pacient, és possible canviar de tècnica si es requereix una opció més adequada per garantir el benestar del malalt.
Exposició fotogràfica de Tino Soriano
Com a complement a la jornada, el vestíbul de l’Hospital Trueta acollirà una exposició fotogràfica de Tino Soriano, un fotògraf reconegut per la seva trajectòria en l’àmbit sanitari. Les imatges retraten pacients del Servei de Nefrologia en diferents moments del seu tractament, mostrant les seves emocions i la relació amb els professionals mèdics. La sensibilitat d’aquest treball ha estat premiada per institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Un servei de referència en nefrologia
Ubicat a la setena planta de l’Hospital Trueta, el Servei de Nefrologia ofereix assistència especialitzada amb un equip multidisciplinari format per nefròlegs, personal d’infermeria i una psicòloga. El seu àmbit d’actuació inclou el tractament de nefropaties congènites i adquirides, així com situacions d’insuficiència renal crònica.
El centre disposa de 13 llits d’hemodiàlisi hospitalària i dos boxs per a diàlisi peritoneal. A més, també atén pacients amb malalties renals hereditàries, hipertensió arterial i patologies inflamatòries renals a les consultes externes del Trueta. Amb aquesta activitat, el servei es consolida com un referent en l’atenció nefrològica a la demarcació de Girona.