El festival Acústica de Figueres (Alt Empordà) estrenarà un escenari de gran format amb capacitat per unes 20.000 persones a la zona del Firal i que serà de pagament. L’objectiu és poder oferir artistes “que si no, no vindrien a la ciutat”, ja que els requeriments tècnics i els catxets són massa elevats. De moment, està previst que en aquesta edició hi actuï un artista que s’anunciarà dilluns, quan es posin les entrades a la venda. Tant l’organització com l’Ajuntament deixen clar que “l’essència no canviarà” i el centre de la ciutat seguirà tenint grans grups i serà gratuït. El director de l’Acústica, Xavi Pascual, ha assenyalat que es tracta d’una “evolució” del festival per optar a portar grans noms i recorda que l’impacte econòmic és “molt important”.
Dilluns que ve se sabrà el primer grup que actuarà a l’Acústica Arena, el nou escenari per prop de 20.000 persones que el festival Acústica de Figueres ha incorporat als tres actuals. Això sí, a diferència dels de la Rambla, la plaça Catalunya i la plaça de la Palmera —situats al centre de la ciutat—, aquest serà de pagament i en una zona allunyada. En concret, Ajuntament i organització l’han ubicat a la zona del Firal on actualment hi ha un aparcament, perquè permet encabir la quantitat de públic necessari perquè siguin concerts de gran format. A més, les característiques tècniques que sol·liciten els grups que poden omplir el nou escenari, obliguen a sortir de les limitacions dels tres actuals.
D’aquesta manera, l’Acústica fa una “evolució”, si bé des de l’Ajuntament i l’organització deixen clara la seva intenció de no canviar cap a un festival de pagament. L’objectiu és oferir entre dues o tres actuacions cada edició que siguin d’artistes que no poden anar a d’altres espais més reduïts. A més, el director de l’Acústica, Xavi Pascual, assenyala que els costos “han augmentat de manera significativa” i que l’única fórmula de poder portar “grans noms” de l’escena musical nacional i també internacional, és amb concerts de gran format i de pagament.
Xavi Pascual també ha explicat que les despeses que comporta l’Acústica s’han duplicat en relació al que es feia al 2008. El director ha deixat clar que la programació al centre “serà molt rellevant” i que el nou escenari respon a la necessitat de poder optar a “les grans gires” que, sense l’Acústica Arena, “no es poden fer”.
Imatge i impacte econòmic per Figueres
Per la seva banda, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha celebrat l’impacte econòmic i el que això suposa per Figueres, especialment també per “la imatge de ciutat que es projecta”. Masquef ha reconegut que hi ha hagut “discussions intenses” per arribar a l’acord de fer el nou escenari i ha remarcat que des de l’Ajuntament consideren que “cal donar una volta més”, en relació a la importància del festival.
Masquef ha tallat d’arrel “alguns rumors” que parlen d’una possible sortida de l’Acústica de Figueres i ha deixat clar que “es consolida” a la ciutat i que l’impacte que genera per la capital de l’Alt Empordà és “molt destacable”. El batlle ha reconegut que puntualment hi ha hagut “algunes crítiques” per l’aportació de l’Ajuntament al certamen —al voltant dels 320.000 euros—, però ha reivindicat “l’enorme retorn” que té.
En aquest sentit, i conjuntament amb el regidor de Promoció Econòmica, Manel Rodríguez, han destacat que l’Acústica genera deu euros per cada un que hi posa l’Ajuntament. “Això és molt rellevant”, ha remarcat Rodríguez, que ha destacat que l’estudi d’impacte econòmic que han encarregat revela que el figuerenc és el festival que més genera en proporció dels que es fan a Catalunya.
En total, l’any passat l’Acústica va produir un impacte econòmic de 3,3 milions d’euros per a la ciutat, dels quals 2,2 ho van ser de manera directa. A més, hi va haver un total de 120.000 espectadors, el 58% dels quals eren de fora de Figueres. “Això és una publicitat de la ciutat que costaria molts diners”, concreta Rodríguez. A més, des de l’Ajuntament posen en valor les “bones valoracions” que reben des d’un punt de vista de seguretat, organització i cartell del festival.