El funcionari de Caldes que es va embutxacar més de 40.000 euros pacta 1 any de presó

L'Audiència el condemna per un delicte continuat de malversació de diners públics

Un funcionari de l’Ajuntament de Caldes de Malavella (Selva) ha evitat un judici amb jurat popular i ha acceptat 1 any de presó per embutxacar-se més de 40.000 euros provinents del cobrament d’ingressos públics. El forat es va descobrir l’octubre del 2019 durant una comprovació de l’execució del pressupost municipal. A partir d’aquí, l’Ajuntament va encarregar una auditoria que va analitzar la comptabilitat entre els anys 2015 i 2019 i va revelar que el desfalc ascendia a 40.945,88 euros. A la secció tercera de l’Audiència de Girona, l’acusat ha admès els fets i ha estat condemnat per un delicte continuat de malversació de diners públics amb les atenuants de confessió, dilacions indegudes i drogoaddicció. Tot i la condemna, l’exfuncionari no haurà d’entrar a presó amb la condició de tornar els diners malversats.

Segons recull l’escrit d’acusació del fiscal Enrique Barata que el processat ha subscrit, l’acusat era funcionari de l’Ajuntament de Caldes de Malavella des del setembre del 2007. Inicialment, treballava com a gestor administratiu i, a partir del 2011, va assumir la feina a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Allà, s’encarregava de fer cobraments i recaptar “impostos, taxes i altres pagaments” abonats en efectiu.

Entre les seves funcions hi havia garantir que s’havien rebut els diners, anotar-ho al llibre de comptabilitat, expedir el justificant de pagament i fer la tramitació posterior “per al control i informatització dels pagaments”.

Al final de la jornada, també s’encarregava de fer el dipòsit dels diners del dia consignats en una caixa metàl·lica, juntament amb les còpies dels comprovants, a la caixa forta de l’Ajuntament. Posteriorment, els rebuts i els diners passaven al departament de comptabilitat i, després de fer els registres informàtics i les comprovacions, s’ingressaven a un compte bancari.

El desfalc es va descobrir la primera quinzena d’octubre del 2019: “El tresorer municipal, efectuant una comprovació i revisió de l’execució del pressupost, es va adonar que al programa informàtic de comptabilitat no s’havia anotat l’import econòmic dels ingressos del parc infantil de Nadal”. D’aquesta manera, estirant el fil, va descobrir que aquest ingrés s’havia fet i que els diners havien desaparegut després que el processat els cobrés. Eren, en total, 1.379,47 euros.

El tresorer també va detectar que en una partida municipal on constaven ingressos provinents de taxes d’ocupació de l’espai públic hi faltaven els ingressos per les terrasses d’un bar i d’un restaurant: “**Després de fer els requeriments als titulars, es va descobrir que les havien pagat a l’acusat”.

“A conseqüència d’aquestes irregularitats”, continua exposant Barata a l’escrit d’acusació pactat amb la defensa, el tresorer i la interventora van demanar explicacions a l’acusat com a funcionari de carrera a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i “responsable directe” dels pagaments rebuts. El processat va reconèixer que s’havia anat “apropiant il·lícitament de diversos ingressos públics municipals” actuant “amb abús del seu càrrec i amb ànim de lucre”.

Auditoria de l’Ajuntament

Durant els mesos següents, l’acusat va retornar de manera voluntària part dels diners. En concret, 7.753,84 euros. L’Ajuntament va encarregar una auditoria que va analitzar la comptabilitat municipal entre els anys 2015 i 2019 i va concloure que el forat a les arques municipals ascendia a un total de 40.945,88 euros.

Com que el processat ha admès els fets, el fiscal i la defensa han arribat a un acord que ha evitat un judici amb jurat popular. Segons la conformitat, la secció tercera de l’Audiència de Girona ha condemnat el funcionari a una pena d’1 any de presó per un delicte continuat de malversació de diners públics.

Li han apreciat tres atenuants: de confessió perquè va reconèixer els fets, de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici i de drogoaddicció perquè patia un trastorn per dependència a la cocaïna que “afectava i alterava les seves facultats volitives”. El tribunal també li ha imposat 2 anys d’inhabilitació per a feina o càrrec públic.

L’acusat no té antecedents i la defensa ha sol·licitat que se suspengui l’execució de la pena. Així, no haurà d’entrar a presó amb la condició de tornar els 32.017,04 euros que falta per abonar en concepte de responsabilitat civil, amb pagaments fraccionats, i de no tornar a delinquir en un termini de 4 anys.