El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, alerta que la reducció de jornada es farà “realment impossible” d’aplicar a moltes empreses de la demarcació. En concret, a les que de mitjana tenen quatre assalariats i que formen el gruix dels seus associats.
Cornellà subratlla que passar a treballar 37 hores i mitja setmanals llastarà sobretot “la competitivitat i el marge” de les micro i petites empreses i reclama poder-ne pactar l’aplicació a través dels convenis col·lectius.
La patronal ha celebrat una jornada per analitzar les perspectives econòmiques per al 2025. Calcula que l’economia gironina creixerà per sobre del 2,5%, per damunt de la mitjana catalana, però insta les empreses a afrontar la digitalització per no quedar enrere.
Una mesura difícil per a les petites empreses
El president de Pimec Girona no critica la reducció de jornada laboral, sinó la manera com s’ha aplicat. “No és en el si i el què, sinó en el com”, afirma Cornellà. Considera un error que el Consell de Ministres hagi aprovat la mesura sense canalitzar-la a través de la negociació col·lectiva.
“És evident que la reducció de jornada per norma és molt més fàcil de transitar per a una gran companyia, perquè té més capacitat, estructura i flexibilitat”, afirma el president de la patronal. “Però per a una empresa de quatre treballadors, aquesta reducció pot ser realment impossible si es volen mantenir el servei, la competitivitat i els marges”, hi afegeix.
Per això, Cornellà s’alinea amb la demanda de Pimec i insisteix que la implementació de les 37 hores i mitja s’hauria de negociar per sectors. “Creiem que el diàleg social és el marc més idoni per adaptar-ho a cada activitat i dimensió empresarial”, afirma.
La digitalització, clau per a la competitivitat
En la mateixa jornada, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de Pimec, Carles Mas, ha explicat que Girona podria tenir un creixement lleugerament superior al de la mitjana catalana, gràcies a la fortalesa de la indústria agroalimentària, el turisme i el comerç.
Tot i això, ha advertit que la digitalització serà “l’assignatura clau” per a les empreses. “La intel·ligència artificial ja està prou madura perquè els sectors comencin a utilitzar-la”, afirma. “Si es retarda massa, el cost de posar-se al dia serà tan gran que moltes empreses no podran assumir-lo”, afegeix.
Dificultats amb el crèdit i els costos
Carles Mas també ha assenyalat que el crèdit continuarà sent un problema per a les pimes. Malgrat les baixades dels tipus d’interès, les condicions per a les microempreses i autònoms no han millorat. “Quan renoven les pòlisses, els fan les mateixes condicions que el 2024 o, si se’ls ofereixen millores, els rebaixen el límit del crèdit”, lamenta.
A més, tot i que la inflació es manté entre el 2% i el 3%, els costos empresarials continuen augmentant. “Les pimes han d’assumir els increments de la llum, la reducció de jornada i els augments de cotitzacions”, explica Mas. “Si tenim en compte la inflació i que encara hi ha sectors recuperant-se de la pandèmia, els marges amb què treballen les empreses no poden absorbir aquests increments”, conclou.