Una iniciativa privada està tramitant la instal·lació de dos parcs de plaques fotovoltaiques en uns camps agrícoles de la zona de Can Xiberta, a Caldes de Malavella, que sumarien un total de 12.142 plaques. El projecte es troba encara en una fase inicial, però l’Ajuntament de Caldes ja ha manifestat la seva oposició, argumentant que “no hi ha una regulació clara” sobre la seva instal·lació en zona agrícola. L’alcalde, Salvador Balliu (Junts), explica que els parcs solars es projectarien en una àrea allunyada del nucli urbà, a mig camí cap a Llagostera.
El grup Aspiravi, promotor dels parcs solars, va organitzar una xerrada informativa a finals de gener per oferir als veïns la possibilitat d’invertir en el projecte. Segons la informació facilitada per aquesta empresa d’origen belga, el parc més gran, anomenat Parc Solar Caldes de Malavella, tindrà 7.566 plaques de 630 Wp, amb una potència pic instal·lada de 4.766,58 kW (5.144,88 kW tenint en compte la bifacialitat) segons ha informat El Punt Avui. L’altre parc, anomenat Parc Solar Sol de la Selva, preveu la instal·lació de 4.576 plaques de 630 Wp, amb una potència pic instal·lada de 2.882,88 kW (3.111,68 kW tenint en compte la bifacialitat).
Rebuig de l’Ajuntament
L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, ha assegurat que el projecte els ha agafat per sorpresa, ja que no s’ha tramitat des de l’Ajuntament, sinó des de la Generalitat. “Nosaltres hem frenat tots els projectes similars que s’han presentat a l’Ajuntament”, afirma Balliu, que espera que el projecte surti a informació pública per expressar-hi el seu rebuig.
L’alcalde considera que els parcs solars són necessaris, però subratlla que cal tenir en compte les zones sensibles i explorar altres alternatives. En aquest sentit, critica la manca d’una llei clara sobre la instal·lació de parcs fotovoltaics en terreny agrícola. “En zones urbanes pendents de desenvolupament està permès per llei, però aquesta és una zona no urbanitzable i la regulació hauria de ser més precisa”, assegura.
Tot i valorar positivament que els promotors hagin informat l’Ajuntament del projecte, Balliu manté la postura que no ho veuen adequat per la manca de regulació. A més, recorda que molts alcaldes reclamen una normativa específica, i compara la situació amb el cas de les granges de porcs, que van proliferar sense una llei clara fins que es va regular el sector.
L’alcalde explica també que els dos parcs es tramiten per separat perquè es connectarien a línies elèctriques diferents, però que en realitat formarien un sol camp de plaques solars.
Reticències de l’oposició
El principal grup de l’oposició, Som Caldes-Amunt, també ha expressat els seus dubtes sobre el projecte i ha convocat els veïns a una reunió informativa avui al Casino de Caldes per debatre la qüestió.
El grup municipal, que especifica que els dos parcs solars ocuparien 11 hectàrees, defensa que l’aposta per l’energia renovable “no pot anar, en cap cas, en detriment de l’agricultura ni de l’entorn”. En aquest sentit, considera que “la transició energètica i l’especulació del sòl no poden anar mai de bracet”.
Som Caldes vol debatre amb els veïns “quin model de gestió energètic és el més adequat per a la vila, quin paper hi tindrien les institucions i quin tipus d’energia és el més adient en un espai on l’aigua termal és el tret més característic”.