Presó sense fiança per l'autor del crim de Castelló d'Empúries

El detingut admet que va perseguir la víctima perquè li havia robat marihuana però sosté que l'escopeta se li va disparar accidentalment

L'autor confés del crim, Francisco Javier Molina, ha passat aquest dilluns a disposició judicial. L'home, de 59 anys i veí de Vila-sacra, porta detingut des de divendres al vespre. Aleshores, els Mossos d'Esquadra ja el buscaven com a principal sospitós, després que al matí el cadàver de la víctima aparegués al riu Muga.

Molina, d'entrada, ja va admetre haver mort la víctima -un jove d'origen magribí de 34 anys- durant la seva declaració a comissaria. Avui, el detingut ha donat la seva versió dels fets davant la titular del Jutjat d'Instrucció Número 5 de Figueres (que és qui porta el cas), el seu advocat i el fiscal.

L'acusat ha explicat que dimecres passat, cap a quarts de dues del migdia, s'havia mig endormiscat al seu hort de Vila-sacra. Molina ha admès que allà hi conreava marihuana (hi havia 26 plantes) però ha precisat que la droga era per autoconsum. També ha declarat que s'hi havia instal·lat un sensor per evitar que els senglars entressin a la plantació, i que al costat de l'hort hi tenia muntada una tenda de campanya.

Mentre pesava figues, l'acusat ha explicat que havia sentit un soroll que l'havia fet despertar de cop. Aleshores, va veure un jove enmig de l'hort, que duia un ganivet a la mà i que estava agafat cabdells de marihuana. En veure's descobert, segons la versió de Molina, el noi -que era alt i tenia la pell morena- va aixecar la mà amb el ganivet.

Va ser llavors quan el processat va "témer" per la seva vida i va decidir agafar l'escopeta que guardava a la tenda de campanya. L'arma estava carregada amb dos cartutxos i ell n'hi va posar un més. Quan va sortir, Molina va veure com el jove fugia corrents i s'endinsava en una zona boscosa, i l'acusat el va començar a perseguir. Aquí, Molina ha explicat que havia engegat un tret a l'aire "per intimidar-lo".

De sobte, l'acusat es va trobar cara a cara amb el jove en una clariana del bosc. Segons Molina, l'altre l'esperava "amb el ganivet a la mà", a una distància d'uns dos metres d'allà on es trobava. Va ser en aquell moment quan l'acusat va ensopegar i va caure a terra. Durant la caiguda, Molina ha dit que l'escopeta se li va disparar per accident i que se li van "escapar" els dos trets que quedaven.

Plàstics, cordes, cartrons i papers

Quan va veure que l'altre estava mort, l'acusat ha dit que havia llançat l'arma, que s'havia posat a plorar i que, durant una estona, "va caminar amunt i avall sense saber què fer". Aleshores, va sentir pànic i, per això, va embolcallar el cadàver amb dos trossos de plàstic que tenia a l'hort, ho va lligar tot amb una corda negra i va carregar el cos al maleter del cotxe (on abans hi havia posat cartrons i papers).

Després, va llançar el cadàver al riu Muga i va tornar a casa. L'endemà, Molina ha explicat que havia anat a Barcelona a demanar diners a la seva família perquè volia arreglar una furgoneta que tenia a l'hort. Molina ha precisat que fa més de quatre anys que està a l'atur i uns tres que està separat de la seva dona.

L'acusat ha dit que té molts deutes i que, per això, feia uns quinze dies que vivia a la tenda de campanya que té a l'hort de Vila-sacra. Però com que ara el clima és més humit, havia decidit arreglar la furgoneta per instal·lar-s'hi. El detingut també ha negat que, anant a Barcelona, provés de fugir de la policia. I fins i tot ha precisat que, quan va saber que el buscaven i va decidir entregar-se, ell ja tornava cap a l'Alt Empordà per "donar menjar als gossos".

Presó sense fiança

Després de la seva declaració, la titular del jutjat d'Instrucció Número 5 de Figueres ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança, per a Francisco Javier Molina. L'acusat s'enfronta ara a una condemna pels delictes d'assassinat i tràfic de drogues que li imputa el ministeri fiscal.

L'advocat del detingut, Carles Monguilod, s'ha oposat a què el seu client entrés a presó. Monguilod ha ressaltat que Molina es va entregar voluntàriament als mossos, que no hi ha risc de fugida i també ha deixat entreveure que, en aquest cas, hi pot concórrer una eximent de legítima defensa.

La jutgessa, però, ha desestimat aquestes tesis de la defensa. Segons recull la interlocutòria de presó, es fa difícil mantenir una eximent de legítima defensa quan l'acusat va perseguir la víctima amb l'escopeta fins a dins del bosc. A més, l'escrit també posa en entredit la versió que Molina ha donat, dient que se li va disparar l'arma accidentalment, i recull que el cadàver de la víctima tenia dos impactes de bala al pit, un tercer al coll i un altre al fèmur.

Per això, la jutgessa conclou que Molina va disparar la víctima "a curta distància" i amb intenció "de causar-li la mort". La interlocutòria, per últim, tampoc es creu que l'acusat no tingués intenció de fugir amb la furgoneta i diu que Francisco Javier Molina es va entregar en veure's descobert per la policia.