El Servei de Rehabilitació- Logopèdia de l’Hospital d’Olot ha iniciat un nou tractament, l’estimulació elèctrica neuromuscular, que s’aplica al sòl de la boca o a la faringe per tractar la disfàgia orofaríngia, un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac.
Gràcies a un aparell finançat per la Fundació Albert Bosch, impulsada per l’empresa olotina Noel Alimentària, és possible fer aquesta teràpia, no invasiva i sense dolor, que s’aplica a la zona anterior del coll.
S’anomena Sistema de VitalStim i és l’única tecnologia aprovada per la US Food and Drug Administration (FDA) del Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units per a la restauració de la funció de deglució en pacients amb disfàgia orofaríngia. El tractament utilitza petites corrents elèctriques per estimular els músculs responsables de la deglució, mitjançant uns elèctrodes que es poden col·locar en diferents posicions de l’exterior del coll.
El mes de desembre passat es va començar a fer servir aquest aparell a l’Hospital d’Olot amb pacients adults i menors, així com pacients ingressats o que fan tractament ambulatori al Servei de Rehabilitació.
Fins ara hi ha una vintena de pacients tractats amb aquesta teràpia que fan una mitjana de dues o tres sessions de 20 minuts per setmana, segons cada cas. Paral·lelament a l’inici del tractament, l’equip impulsor format per metgesses rehabilitadores, fisioterapeuta, logopeda i terapeuta ocupacional està elaborant un estudi per detectar quin percentatge de pacients ingressats a la unitat de convalescència presenten disfàgia i quina relació hi ha amb els paràmetres de sarcopènia (debilitat muscular). L’estudi es fa a 120 persones i s’espera tenir-ne les conclusions aviat.