La fiscal demana 21 anys de presó per al jove acusat de degollar la xicota a Salt

Douglas Yair Ortiz tenia una ordre d'allunyament de la víctima per maltractaments previs

La fiscal demana 21 anys de presó per al jove acusat de degollar la xicota a Salt la matinada del 17 de juny del 2012. L'acusació pública sosté que Douglas Yair Ortiz és culpable d'un delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu, perquè en el moment dels fets mantenia una relació amb la víctima amb qui tenia una filla en comú, i d'un delicte de trencament de condemna, perquè convivien tot i tenir una ordre d'allunyament per maltractaments.

La fiscalia ressalta que aquella nit l'acusat se sentia "molest" amb la noia perquè s'havia quedat a la discoteca amb uns amics en comptes de marxar a casa amb ell. Per això, quan la noia va tornar, va agafar un ganivet de cuina i li va clavar repetidament.

Segons relata la fiscal Sandra Maria Fagil en l'escrit de conclusions provisionals, la nit del 16 de juny del 2012 la parella va anar a una festa d'aniversari d'una amiga de la noia. La festa es feia en un pis molt proper d'on convivien, al carrer Torras i Bages de Salt (Gironès). Els dos, juntament amb un grup d'amics, van estar de celebració fins cap a la una de la matinada quan van agafar un autobús fins a la discoteca Scandal. Durant aquesta estona, ressalta la fiscal, "no es va produir cap discussió ni enfrontament" entre els dos joves.


Quan ja feia un parell d'hores que estaven a la discoteca, l'acusat va decidir marxar. Li va dir a la víctima que se n'anés amb ell, però ella no el va voler acompanyar i es va quedar més estona de festa amb els seus amics. Aleshores, l'acusat va decidir marxar d'aquella discoteca però no va tornar a casa, sinó que se'n va anar a un altre local, al Caribbean, on hi va estar aproximadament mitja hora. "No va arribar a ingerir cap consumició", recull l'escrit de fiscalia.

Finalment, cap a dos quart de cinc de la matinada, Douglas Yair Ortiz va anar a casa de la seva sogra a recollir la filla de dos mesos que tenia amb la víctima, que s'havia quedat a dormir a casa l'àvia. "Durant quinze minuts va estar conversant amb ella, i li va manifestar el seu desgrat i decepció motivat pel que considerava una conducta reprotxable de la seva parella", relata la fiscal que afegeix que el jove retreia a la noia que hagués decidit continuar la festa en comptes de tornar a casa amb ell.

Després d'aquesta conversa, el jove se'n va anar a casa amb la nena petita. Quan va arribar, la seva sogra el va trucar per telèfon per saber si la seva filla ja havia arribat a casa. Durant la conversa, la víctima va arribar i es va posar a parlar amb la seva mare per queixar-se de la conducta que l'acusat havia tingut aquella nit. "En un moment donat, i sense que hi hagués discussió prèvia, Douglas Yair Ortiz es va dirigir a la cuina, va agafar un ganivet amb mànec de plàstic negre d'uns 20 centímetres de fulla i es va apropar per darrere a la víctima", sosté la fiscalia.

La noia continuava parlant amb la seva mare per telèfon quan "de forma inesperada, sobtada i per sorpresa" la va començar a atacar amb el ganivet. Segons la fiscal, l'acusat sabia perfectament que la noia estava indefensa perquè no duia cap arma i no podia reaccionar perquè l'atac va ser molt ràpid i inesperat. A més, ressalta que la víctima tampoc va tenir possibilitat de fugir.

L'acusació pública sosté que l'acusat va actuar guiat per la intenció de matar, es va abraonar sobre la noia i la va començar a apunyalar per tot el cos, causant-li ferides al braç, a l'avantbraç, a les mans i al coll. La ferida mortal va ser una que li va fer al coll, d'esquerra a dreta, i que li va seccionar l'artèria caròtida i la cara anterior de la tràquea. Aquesta ferida li va provocar una hemorràgia que li va provocar la mort. Mentre es dessagnava, la noia va intentar arribar fins al balcó per demanar auxili, però allà es va desplomar a terra i va morir.

Caràcter irascible, violent i dominador

La fiscalia recull que l'acusat ja havia donat mostres del seu caràcter "irascible, violent i dominador" cap a la víctima. De fet, existia una ordre d'allunyament dictada pel Jutjat de Violència contra la Dona l'1 de desembre del 2011 arran d'una denúncia per maltractaments que va presentar la víctima que l'impedia apropar-se a menys de 200 metres de la noia. Tot i això, van continuar convivint.

A més, el 4 de desembre del 2012, el mateix jutjat va condemnar Douglas Yair Ortiz, de 29 anys i en situació irregular al país, a 9 mesos de presó per un delicte de maltractaments en l'àmbit de la violència de gènere.

Per això, la fiscalia demana que condemnin Douglas Yair Ortiz a 21 anys de presó, 20 per un assassinat amb agreujant de parentiu i 1 per trencament de condemna. La víctima tenia al seu càrrec dos filles menors d'edat, una d'una parella anterior i la petita amb l'acusat. En matèria de responsabilitat civil, la fiscal demana que indemnitzi les nenes amb 320.440 euros pel dany moral que els hi ha causat.

Anava molt begut

La defensa de Douglas Yair Ortiz, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, sosté que aquella matinada, i com a conseqüència de la ingesta d'una gran quantitat d'alcohol, acusat i víctima van començar a discutir. La disputa va anar pujant de to i va ser llavors quan l'acusat va anar a buscar un ganivet de cuina, que li va clavar a la noia en diverses ocasions.

Segons la defensa, les ferides que la noia tenia a braços, avantbraços i mans indiquen que va existir una actitud defensiva de la víctima, que va intentar repel·lir l'atac.

Després d'agredir-la, l'acusat, amb una greu intoxicació alcohòlica, va anar fins al balcó del pis on va començar a tambalejar-se amb el cos mig penjat de la barana. Poca estona després, es va precipitar al buit i va caure sobre un matalàs que un veí havia col·locat entre dos contenidors d'escombraries.

El lletrat també recull que, tot i existir una ordre d'allunyament, víctima i acusat vivien en el mateix domicili "de forma voluntària".

Per això, Martínez demana que condemnin l'acusat a 5 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi i un altre de trencament de mesura cautelar. El lletrat aplica un eximent incomplet per intoxicació alcohòlica que fa rebaixar la pena.