Un helicòpter amb radar tèrmic buscarà el niu de la vespa asiàtica a la Garrotxa

Govern i apicultors acorden altres mesures com col·locar 300 trampes o fins i tot incrustar microxips als insectes

Tots els esforços per localitzar el niu de vespa asiàtica detectat a la Garrotxa i poder-lo eliminar abans de l'hivern.

El Departament d'Agricultura, sindicats agraris i apicultors han pactat diverses mesures que posen en funcionament a partir d'aquest dimecres per combatre la presència d'aquesta espècie invasora, que és especialment agressiva amb les abelles autòctones i pot arribar a aniquilar-les.

Els Agents Rurals utilitzaran un helicòpter equipat amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu, que està a 25 graus. Altres mesures són col·locar 300 trampes o, fins i tot, utilitzar microxips incrustats als insectes.

Des que dijous passat van detectar la presència d'un focus de vespa asiàtica a la Garrotxa, a la zona de Sant Privat d'en Bas, tots els intents per localitzar el niu han estat infructuosos. La vespa asiàtica és una espècie invasora molt agressiva, sobretot amb les abelles autòctones. A més, té molta capacitat de reproducció i es pot estendre amb molta facilitat. Per això, Govern i apicultors s'han reunit aquest dimecres al matí d'urgència per pactar diverses mesures per atacar el problema des de diversos flancs.

Aquets dimecres ja han intentat localitzar el niu de la vespa asiàtica amb un sistema "primitiu", segons ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol. Calculen que el niu està a un quilòmetre de distància d'una zona de ruscos d'abelles autòctones de la Vall d'en Bas. Els apicultors han estat durant la tarda controlant els ruscos i han capturat els exemplars de vespa asiàtica que s'hi apropaven. Després, a cada insecte li lligaven una cinta vermella i l'alliberaven, amb la intenció de seguir-lo fins al niu.

El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, ha explicat que aquest sistema ha estat eficaç a França, on va permetre localitzar algun niu. La intenció és localitzar el niu abans que els insectes hivernin. Durant la hivernació, és quan més es reprodueixen i del niu poden sortir 200 noves mares a la primavera, que s'estenguin fundant altres nius. Cada mare pot tenir fins a 1.500 obreres.

Per terra i aire

A banda d'aquest primer sistema, els Agents Rurals tenen previst començar a pentinar el territori amb un helicòpter equipat amb un radar de visió tèrmica. Ho hauran de fer a primera hora del matí, quan les temperatures no siguin massa elevades, i intentaran trobar el niu que té una temperatura de 25 graus. "S'està buscant un niu únic, que és niu fix, i pensem que amb un radar de visió tèrmica el podrem localitzar", ha afirmat Estanyol.

Paral·lelament, repartiran 300 trampes a diversos punts estratègics, sobretot prop dels ruscos d'abelles, per intentar capturar vespes. Actualment ja hi ha un centenar de trampes repartides. Són uns recipients que contenen un líquid que atrau la vespa asiàtica, però no les espècies autòctones. "Estem veient que funcionen i si en podem posar més, millor", ha afirmat Noguer. Els Agents Rurals preveuen distribuir-ne unes 200 més al llarg de la setmana vinent a la Garrotxa, a l'Alt Empordà i al Ripollès.

Un altre sistema que estan investigant és la possibilitat de trobar microxips amb localitzador que es puguin incrustar en els insectes per poder seguir el rastre dels exemplars i trobar els nius. Estanyol ha admès, però, que aquesta és la possibilitat és la més "experimental" perquè el Departament no disposa d'aquesta tecnologia, però estan buscant si existeix al mercat i si podria ser efectiva.