A la caça de la vespa asiàtica detectada a la Garrotxa

Agents Rurals i apicultors gironins uneixen esforços per localitzar el niu

Continua sense èxit la recerca del niu de vespa velutina, més coneguda amb el nom de vespa asiàtica, al nucli de Sant Privat d'en Bas a la Garrotxa. Els Agents Rurals i els apicultors gironins han unit esforços i han realitzat batudes durant tot el cap de setmana per intentar localitzar el cau d'aquests insectes que s'alimenten de les abelles locals. Els agents han realitzat batudes, han instal·lat noves trampes per tota la zona i esperen trobar el niu abans que comencin la hibernació i els insectes s'escampin més. Des del cos d'Agents Rurals sospiten que podria tractar-se d'un niu petit i, per això, fan una crida a boletaires i caçadors perquè tinguin els ulls oberts i avisin si localitzen el rusc.

"Ara estem a Can Codina, a Sant Privat d'en Bas, que és l'única àrea on hem detectat la presència d'aquest insecte", detalla un dels membres del cos d'Agents Rurals de la Garrotxa, Fran Trabalon. Carregats amb trampes i prismàtics, els agents comencen a recórrer i revisar el bosc tot buscant el niu de les vespes. Tal i com porten fent des de fa uns dies, aquest cap de setmana els agents han continuat fent batudes intensives i col·locant noves trampes al costat dels ruscs d'abelles amb la col·laboració dels apicultors gironins. "Tenim una dificultat afegida i és la gran massa boscosa que existeix per aquesta comarca i el fet que les vespes també poden fer el niu a terra", ha lamentat Trabalon.

I és que l'avís d'un possible focus d'aquesta espècie el va donar un apicultor de la Garrotxa en detectar diversos exemplars de la vespa velutina. "Intentem atrapar el màxim nombre d'exemplars i la prioritat és localitzar el rusc perquè en dues o tres setmanes hi ha el risc que les vespes 'mare' surtin, unes 200, i colonitzin altres àrees", ha comentat Trabalon. Normalment, en els nius d'aquesta espècia al·lòctona hi viuen uns 2.000 exemplars i només cinc vespes són capaces de eliminar tot un rusc d'abelles locals. "És un greu problema que es suma a la malaltia de la 'varroasi' que fa que les abelles normals no puguin volar, això és molt preocupant i cal actuar tal i com ho estan fent a França des del 2004 quan van detectar aquesta plaga", ha comentat l'agent rural.

Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres i els hi agrada instal·lar-se en boscos caducifolis, al costat de rius o zones humides. Els seus ruscs són molt diversos i tant poden fer 85 centímetres de diàmetre o ser similars a una pilota de golf o tenis. "El que sabem és que aquest insecte acostuma a moure's un quilòmetre des d'on tenen el niu fins a les zones on s'alimenten", afegeix Trabalon. Per això, anar revisant les caixes trampa per detectar els seus moviments o presència. En concret, les trampes instal·lades contenen una mescla d'àcid i aromes alimentaris que atreuen a les vespes velutines però repel·leixen a les abelles productores de mel locals. Aquestes vespes són tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Poden menjar carn, peix i tota mena d'aliments tot i que s'abasteixen majoritàriament d'abelles autòctones.

"Aquest cap de setmana hem anat revistant les caixes i hi ha molts pocs exemplars, això ens fa pensar que es tracta d'un niu petit", comenten els agents rurals. Un dificultat més que s'afegeix a la gran quantitat de massa forestal que hi ha a la zona. Per això, fan una crida a boletaires i caçadors perquè tinguin els ulls oberts i avisin si veuen qualsevol niu o rusc estrany. "És clau la col·laboració de tothom i per això cal anar publicant les imatges perquè els ciutadans sàpiguen de què es tracta", comenta Trabalon.

Segons els agents rurals, aquest nou focus podria procedir directament des de França. "El país francès ja està afectat per aquests insectes des del 2004, les vespes també s'han escampat pel País Basc, Bèlgica i van arribar a l'Alt Empordà tot i que allà van aconseguir eradicar el niu", ha recordat Trabalon. Segons el cos, aquests nous exemplars haurien arribat a la Garrotxa directament des de França i no escampant-se des de la comarca empordanesa. "No podem descartar que hi hagin altres nuclis similars arreu de Catalunya perquè tenen una gran capacitat de desplaçament, a França van arribar-hi dins d'un contenidor procedent de Xina", ha apuntat.

En principi, els agents rurals amb l'ajuda dels apicultors gironins no pararan de fer batudes fins que trobin el niu.