Suspenen la recerca del niu de vespa asiàtica a la Garrotxa

Els apicultors gironins instal·laran 140 trampes que tenen a punt

Aconseguir localitzar el niu abans que arribi el fred i comenci el període d'hibernació d'aquesta espècie invasora. Aquest és el principal objectiu dels Agents Rurals i els apicultors, que són conscients que han de treballar contra rellotge. Ahir dilluns es va decidir suspendre el dispositiu de recerca del niu a la zona de Sant Privat d'en Bas (Garrotxa) on es va detectar el focus.

La frondosa vegetació a la zona ha dificultat les inspeccions i per això han decidit insistir amb la col·laboració ciutadana per tal que alertin de qualsevol informació que pugui ser d'utilitat. El cap dels Agents Rurals a la Garrotxa, Josep Vilar, ha explicat que han rebut sis trucades de diferents punts de la comarca però que cap ha permès avançar en la recerca. "La gent es pensa que ha vist una vespa asiàtica i en realitat és una d'aquí", afegeix Vilar. Amb tot, continuaran informant als veïns de que estiguin alerta.

Mentrestant els apicultors tenen previst reunir-se demà dimecres amb tècnics de Medi Ambient de la Generalitat. Volen consensuar les zones on caldrà instal·lar les 140 noves trampes que tenen a punt. Segons el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, que aplega 140 socis, "hem de veure si reforcem la zona de la frontera o si posem les trampes a tota la demarcació". A les comarques gironines ja hi ha instal·lades 300 trampes per evitar una possible propagació. "Si entra en un camió o dins d'un test, pot desplaçar-se a centenars de quilòmetres lluny", adverteix Noguer, que reconeix que ha estat "una sorpresa" descobrir el focus a la Garrotxa. Sospiten que pot haver arribat des de França i no pas des de l'Alt Empordà, on l'any passat es van detectar alguns exemplars.

Les trampes que posen els apicultors gironins contenen una mescla d'àcid i aromes alimentaris que atreuen a les vespes velutines però repel·leixen a les abelles productores de mel locals. Aquestes vespes són tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Poden menjar carn, peix i tota mena d'aliments tot i que s'alimenten majoritàriament d'abelles autòctones, deixant els ruscos completament despoblats.

Tardor i primavera, dues estacions clau

La coneguda popularment com a vespa asiàtica és un depredador que fa més de tres centímetres i que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves, de forma que els ruscos queden pràcticament arrasats. Els primers exemplars van arribar fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, dins d'un contenidor procedent d'Àsia. Des de llavors, s'ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s'estén a 100 quilòmetres a la rodona.

Tenint en compte el cicle vital de la vespa asiàtica, la primavera és un dels millors moments per capturar-la, perquè és quan les mares, que han passat l'hivern amagades per sobreviure al fred, es divideixen per fer nous eixams. Solen marxar fins a un centenar per cada niu amb la voluntat de fer-ne de nous. Capturar-les és el gran objectiu, ja que un sol exemplar permet acabar amb les 20.000 cries de vespes que poden tenir en un futur.

La tardor, en canvi, permet detectar la seva presència. Amb la caiguda de les fulles, és la millor època per descobrir els seus nius. Els arbres de gran alçada són els indrets preferits per instal·lar els nius i per això des de l'associació fan una crida als ciutadans perquè avisin de seguida que en localitzin un.