Figueres bonificarà els propietaris de pisos que els cedeixin a lloguer social

Se'ls retornarà el 95% de l'IBI i un 95% de descompte en l'impost d'activitats econòmiques

L'Ajuntament de Figueres modificarà algunes ordenances municipals del 2014 amb l'objectiu de fomentar l'activitat econòmica a la ciutat i afavorir les persones amb risc d'exclusió social.

Així es bonificarà el 95% de l'Impost de Béns i Immobles a particulars o societats que destinin habitatges per a ús social i també es rebaixarà un 95% l'impost d'activitats econòmiques a les empreses que fomentin l'ocupació.

En l'àmbit social, les persones amb risc d'exclusió tindran gratuïtat en l'ús d'instal·lacions esportives, juntament amb els clubs esportius que tampoc pagaran, i en l'assistència dels fills a la llar d'infants. Per contra, bona part de les taxes municipals s'apujaran un 1,7% respecte aquest any.

La política financera traçada per l'equip de govern de Figueres respon a la necessitat de mantenir l'equilibri del pressupost municipal davant la reducció dels ingressos però al mateix temps prestar els mateixos serveis en àmbits prioritaris com l'acció social. La clau per aconseguir-ho, ha assenyalat el primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Manuel Toro, està en mantenir la política de control de la despesa que es ve fent en els últims anys i que ha començat a donar els seus resultats, com ara haver aconseguit un estalvi net de més de 3,3 milions d'euros.

Ara bé, el regidor també ha reconegut que arriba un punt en què la política de reducció de la despesa s'esgota perquè al final "es toca os" i no es poden retallar els diners d'allà mateix. I arribats a aquest punt, ha dit Toro, és necessari augmentar els ingressos amb un increment de taxes i impostos municipals, sense perdre de vista el control de la despesa. L'escenari previst per al 2014 és que el consistiori tindrà menys ingressos que el 2013 i al mateix temps que les despeses s'incrementaran degut a l'augment de preus. Toro ha posat l'exemple de la factura municipal de la llum, que s'apujarà un 3,2%.

Per compensar aquest augment de la despesa, l'Ajuntament va estudiar dues opcions que passaven per aplicar l'IPC del 2013 a bona part de taxes i impostos municipals, situat en l'1,7%, o congelar les ordenances fiscals. Aquesta última opció suposava deixar d'ingressar 1,2 milions d'euros menys respecte aquest any mentre que la primera opció, que és la que s'ha imposat, suposa una reducció dels ingressos de 700.000 euros respecte el 2013.

D'aquesta manera, tots els impostos i taxes municipals s'apujaran un 1,7% amb l'excepció de tres, l'impost de circulacio de vehicles, l'Impost de l'Activitat Econòmica i la plusvàlua. En xifres globals, la recaptació de les ordenances fiscals representen un 65% del total del pressupost, que és de 45 milions d'euros.


L'aposta per fomentar l'emprenedoria i el lloguer social

Les ordenances municipals del 2014 també incorporen algunes bonificacions destacades amb la idea de fomentar l'activitat econòmica i afavorir els col·lectius que més pateixen els efectes de la crisi. És el cas de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) i l'Iimpost d'Activitats Econòmiques (IAE) que es bonificaran un 95% en aquelles activitats d'especial interès o d'utilitat municipal que fomentin l'ocupació i generin activitat econòmica. Per aconseguir-ho, caldrà demostrar circumstàncies culturals, històrico-artístiques i socials. En aquest cas, també s'hi poden acollir aquells particulars, agències o societats que posin a disposició de l'Ajuntament habitatges per a ús social.

En l'àmbit de l'emprenedoria, també es contempla una rebaixa del 35% de la llicència d'activitat per a nous emprenedors que creïn un mínim de dos llocs de treball i els mantinguin durant tres anys i beneficiant-se de la bonificació el 2014. Per altra banda, les persones que facin compostatge casolà veuran reduïda la factura del servei de recollida de sòlids en un 25%.

Una altra de les novetats és que el col·lectiu de persones amb risc d'exclusió social podran portar de forma gratuïta els seus fills a la llar d'infants i fer ús de les instal·lacions esportives de la ciutat. Els clubs esportius figuerencs tampoc hauran de pagar per utilitzar-les.