Redescobrint la figura de Pep Colomer

La renascuda fundació que duu el seu nom n'edita l'obra completa i prepara una exposició antològica amb peces inèdites

Pintor, dissenyador i també filòsof. Durant dècades, Pep Colomer va cultivar diverses facetes, però pocs eren els qui coneixien el seu llegat. L'artista gironí va viure reclòs gran part de la seva vida, en una mena de soledat distant i reservada. Pocs eren aquells qui el coneixien, i a qui ell va confiar que, durant els darrers anys de la seva vida, havia decidit desfer-se de gran part de la seva obra.

De fet, després de morir, a primer cop d'ull el seu estudi de la ronda Ferran Puig va aparèixer gairebé despullat. Només hi havia escassament mitja dotzena de quadres, que Colomer havia retocat incessantment durant els darrers mesos. Però mig amagades en un armari ple d'andròmines, hi havia unes maletes que guardaven un extens llegat: cap a unes 300 teles enrotllades i també centenars de dibuixos, esbossos i plànols (testimoni de la seva tasca com a dissenyador d'interiors).

Aleshores era l'any 1994, i la fundació que duia el seu nom -i que va operar poc més de dos anys- va organitzar una exposició i un catàleg amb aquest llegat, que resta dipositat al Museu d'Art. La mostra es va poder veure el 1996 i, poc temps després, la fundació desapareixia.

Ara, però, tot i que només per a un temps, ha tornat a renéixer. Com explica el secretari de l'entitat, que també va ser el neuròleg de Colomer, l'objectiu d'aquesta nova etapa és clar: redescobrir i posar en valor l'extens llegat de Pep Colomer, invisible fins ara als ulls de molts gironins.

Llibre editat i digital

Per això, quinze anys després d'aquella exposició antològica, l'obra completa de Colomer ara agafa forma de llibre (tant editat com digital). Dos volums impresos, que sumen més de 600 pàgines i dels quals se n'ha fet una tirada de 1.000 exemplars, recullen la pintura, els dissenys i el pensament -Colomer també es va atrevir amb la filosofia- de l'artista gironí.

"Pep Colomer, tot i no ser massa conegut, ens ha demostrat que era un artista amb lletres majúscules", explica l'historiador de l'art Jordi Falgàs. "Precisament perquè va ser un constant insatisfet, ens parla no només d'ell i de les seves obsessions, sinó de tota una època, de la ciutat i de la història d'un país", subratlla Falgàs.

L'edició dels dos volums es complementa amb una versió per a iPad, que ja dóna idea de quin és l'ingent volum del llegat de Pep Colomer. "Els llibres recullen només el 40% de l'obra que s'ha inclòs a la versió electrònica, i que demostren que el llegat de l'artista es pot definir com el d'un crit silenciós, perquè va passar inadvertit durant molt temps", explica el fotògraf i editor Jordi Ruiz.

Nova antològica amb peces inèdites

Un dels plats forts de tota aquesta redescoberta de l'artista gironí serà, precisament, aquest octubre. El dissabte 26, el Museu d'Art de Girona inaugurarà una nova exposició antològica de l'artista, centrada sobretot amb peces inèdita que es guardaven en cases particulars i que, ara, amb l'edició de l'obra completa, s'ha tornat a treure a la llum.

En paral·lel, el fons que custodia el Museu d'Art procedent de l'estudi de la ronda Ferran Puig, i que ara s'està inventariant minuciosament, es donarà a la Generalitat de Catalunya. La Fundació Colomer-Sanz, abans de tornar a desaparèixer, també deixarà encarrilat l'encàrrec d'una biografia de l'artista gironí, que es preveu que s'enllesteixi d'aquí a dos anys.