Els Agents Rurals han confirmat la presència de dos llops als municipis de Cistella, Cabanelles i Albanyà, a l’Alt Empordà. Els exemplars, captats per càmeres de fototrampeig, podrien ser una femella ja identificada i un segon individu pendent de verificació. Les autoritats treballen per determinar si es tracta d’un mascle i una femella, cosa que podria indicar una estabilització de l’espècie en aquesta zona.
El cos d’Agents Rurals ha incrementat el seguiment a través de càmeres i mostres biològiques a les àrees afectades, properes a explotacions ramaderes que havien patit atacs recents. Segons el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, es tracta d’una situació rellevant, ja que la presència de parelles reproductores podria modificar les dinàmiques d’intervenció i prevenció en la zona.
Els atacs a la ramaderia són una de les preocupacions principals associades al retorn del llop. Per aquest motiu, des de fa temps, la Generalitat aplica mesures per facilitar la coexistència entre l’espècie i els ramaders. Aquestes inclouen la cessió de material preventiu com vailets elèctrics, l’ús de gossos de protecció i ajuts econòmics per implementar mesures d’autoprotecció.
Aquest programa, actiu en zones amb presència regular de llops, també preveu accions com la instal·lació de tancats impermeables o l’ús de collars geolocalitzadors per facilitar la localització del bestiar. Aquestes mesures busquen minimitzar els impactes negatius en la ramaderia i garantir una convivència sostenible.
Actuació immediata del Grup de Treball del Llop
La detecció dels dos llops ha activat el Grup de Treball del Llop a Catalunya, format per representants d’organitzacions professionals agràries, plataformes socials com el Grup Llop Catalunya, experts i membres dels Departaments d’Agricultura i Interior. Aquesta xarxa té com a objectiu principal gestionar i coordinar les polítiques per minimitzar els conflictes entre la fauna salvatge i les activitats humanes.
Una presència regular en expansió
La lloba detectada forma part d’una dinàmica més àmplia de dispersió de l’espècie a Catalunya, que des de fa anys es limita a exemplars aïllats provinents de poblacions dels Alps italians i francesos. El control dels llops detectats fins ara és clau per assegurar l’equilibri entre la protecció d’una espècie emblemàtica i l’activitat ramadera, que representa un dels motors econòmics de la comarca.
La recerca continuarà en els propers dies, amb la col·laboració de totes les parts implicades, per confirmar la identitat i l’origen dels dos exemplars. Aquest treball determinarà quines accions seran necessàries per gestionar la presència de l’espècie a llarg termini.
Una primera dada
El coordinador del seguiment de l'os i el llop a Catalunya del cos d'Agents Rurals, Gabriel Lampreave, ha considerat una bona notícia en els àmbits "biològic, ecològic i natural" la detecció del segon exemplar, pel que significa de recuperació de l'espècie, per bé que ha subratllat que la feina "més important" és aconseguir que el llop pugui coexistir amb l'activitat ramadera.
Però, tot i això, ha insistit que la detecció dels dos llops és "només una primera dada", que queda encara lluny de la possibilitat que s'estableixi una manada en aquest punt del país.
D'entrada, ha recordat que els llops són animals "dispersants" que recorren àrees de fins a 150 quilòmetres quadrats a la recerca d'altres exemplars, perquè també són "socials". Per tant, afirmar que un llop és d'un indret concret és, a parer seu, poc acurat, perquè el fet que se l'hagi pogut detectar de manera més o menys regular en una zona pot indicar que l'animal es troba còmode en aquest àmbit, però en cap que només s'estigui allà.
Una manera de reduir aquesta actitud dispersant és, efectivament, que el llop trobi altres exemplars, en el que podria suposar l'origen d'una manada, i en aquest sentit la dada que s'ha detectat ara és "curiosa", perquè dels entre vuit i deu exemplars del cànid que hi ha detectats aquest any a Catalunya, el de l'Alt Empordà és l'únic que ha estat vist amb un altre element de l'espècie.
Ara, però, cal esbrinar si aquest altre element és mascle, amb la convicció més o menys assegurada que el llop que s'ha detectat més sovint a la zona és femella, si en cas afirmatiu els dos voldrien aparellar-se i si els hipotètics cadells que tinguessin "tirarien endavant". Tot plegat un procés del qual Lampreave no creu que se'n pugui tenir algun tipus d'evidència abans de "mig any".
Mentrestant, la feina dels Agents Rurals continuarà essent intentar recollir més mostres de l'activitat dels cànids, tot intensificant la vigilància a partir de les càmeres que els capten en un joc complicat que barreja la paciència i les proves assaig-error tot intentant mirar el terreny "amb ulls de llop". Però en un territori tan gran com el que poden recórrer aquests animals, "és com buscar una agulla en un paller", rebla Lampreave.