Editen dos llibres amb memòries d'infantesa de Joaquim Nadal i Joaquim Carbó

La sèrie 'D'on vinc' agruparà "breus biografies sentimentals" de personalitats del pais

L'editorial Ara Llibres ha presentat aquest dijous una nova col·lecció dins del seu catàleg de no ficció, amb el nom 'D'on vinc'. Es tracta d'una línia de breus biografies d'infantesa d'una sèrie de personalitats catalanes, que vol crear "un imaginari de país", oferint un viatge sentimental per diversos punts dels Països Catalans, amb "alt valor testimonial, històric i cultural".

La nova col·lecció arrenca amb tres títols simultanis per a la tardor, un triplet de luxe format per Albert Manent 'Sota els estels de ca l'Herbolari'; Joaquim Carbó, 'Pantalons Curts'; i Joaquim Nadal, 'Fent tentines per la vida'. L'editorial vol publicar entre tres i quatre llibres de la col·lecció cada any.

"Els records d'infantesa dels nostres personatges més entranyables". Aquest podria ser l'afegitó en el nom de la col·lecció de llibres 'D'on vinc', que ha presentat avui l'editorial 'Ara Llibres. El propòsit és crear un "imaginari de país" a través dels records de persones públiques de diversa condició i procedència territorial. D'aquesta manera l'editorial vol també dibuixar un "viatge sentimental" pels diversos territoris de parla catalana, amb els testimonis d'uns personatges que aporten "valor testimonial, històric i cultural".


En aquests termes ho ha explicat la directora de l'editorial, Izaskun Arretxe. Ara Llibres vol "contribuir" a crear aquest imaginari a partir de persones rellevants que, com a únic filtre, han de "saber escriure" i explicar la seva infantesa.

"Les diferents infanteses, geogràfica i sociològicament diverses, aniran creant la suma de moltes mirades que ens expliquen d'on venim, per saber també on anem", resumeix l'editora.

Els tres autors que inauguren la col·lecció són Albert Manent, Joaquim Carbó i Joaquim Nadal. El primer, un dels degans de les lletres catalanes actuals, publica 'Sota els estels de ca l'Herbolari'. El seu testimoni te un valor especial, donat el seu ampli reconeixement (el darrer dels quals el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes -2011-), i la seva avançada edat.

El prolífic escriptor Joaquim Carbó, amb més de cent trenta llibres escrits, publicarà el títol 'Pantalons Curts'. D'aquesta manera, Carbó abandona esporàdicament el seu gènere habitual d'aventures infantils ('La colla dels deu', 'La casa sota la sorra', etc.) per oferir les seves memòries d'infantesa al barri de Gràcia i a Caldes.

Finalment, l'historiador i polític Joaquim Nadal presenta 'Fent tentines per la vida', un repàs als seus primers anys de vida a Girona. Nadal ha advertit que en cap cas ha volgut emular el seu germà, l'escriptor Rafael Nadal, autor del recent i premiat llibre de memòries 'Quan érem feliços'.

Nadal -el polític- ha detallat, d'altra banda, que va escriure les 160 pàgines del seu llibre "de forma compulsiva", i ha recordat com va ser al Parlament de Catalunya i en el seu darrer dia com a diputat del PSC quan va signar el contracte amb Ara Llibres comprometent-se a escriure el llibre.