L'Arxiu Comarcal de la Selva acaba digitalitza 4.600 documents del Fons Joan Vinyoli

A més dels originals de poemes i narracions, hi ha la correspondència amb Riba, Espriu o Martí i Pol

L'Arxiu Comarcal de la Selva ha acabat de digitalitzar el fons del poeta Joan Vinyoli. El formen 56 caixes que contenen més de 4.600 documents. L'arxiu va rebre el llegat del poeta ara fa deu anys i ara, coincidint amb el 40è aniversari de la mort de Vinyoli, es pot consultar sencer a través del portal Arxius en línia del Departament de Cultura.

El fons Joan Vinyoli conté papers de caire personal i familiar, material relacionat amb la seva feina a l'editorial Labor i originals de poemes, traduccions i narracions (tant manuscrits com mecanoscrits). Destaca la correspondència amb autors de l'època com Carles Riba, Salvador Espriu i Miquel Martí i Pol o la seva col·lecció de postals, el revers de les quals a vegades li servia per als versos.

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) va estiuejar amb la família a Santa Coloma de Farners durant la seva infància i joventut. Aquelles estades i el contacte amb la natura van propiciar en ell la descoberta de la poesia, i van ser una de les principals raons per les quals l'any 2008, poc després de la mort de la seva esposa Teresa Sastre, els fills van decidir cedir el seu llegat a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

El fons documental de Joan Vinyoli va ingressar a l'Arxiu Comarcal de la Selva el febrer del 2013. A partir d'aquí, es va iniciar el procés per catalogar-lo i digitalitzar-lo, amb el suport de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de la Universitat de Girona (UdG).

Ara, deu anys després, tot el llegat del poeta català ja es troba disponible en línia. Precisament, coincidint també amb el 40è aniversari de la mort de Joan Vinyoli.

Més de 4.600 documents

El fons Joan Vinyoli, repartit en 56 caixes, conté més de 4.600 documents i 1.220 fotografies. Són papers de caire personal i familiar, material relacionat amb la seva feina a l'editorial Labor (on destaquen les traduccions inèdites de contes dels germans Grimm), impresos d'activitats culturals (invitacions i programes d'exposicions d'art, concerts, recitals de poesia…), retalls de premsa, obra creativa, correspondència i fotografies.

El gruix més important del fons el formen els manuscrits i mecanoscrits de poemes, traduccions i narracions, juntament amb la correspondència que Joan Vinyoli va mantenir amb personalitats diverses del panorama cultural català. Entre d'altres, es conserven cartes amb Carles Riba, Rosa Leveroni, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol o Joan Oliver.

En alguns casos, a partir dels anys 70, el fons també inclou còpies de cartes ja enviades que va fer el mateix Joan Vinyoli (de manera que se'n poden consultar les dues parts; tant la tramesa com la resposta). El director de l'Arxiu Comarcal de la Selva, Joaquim Carreras, explica que el fons també permet veure com Vinyoli "solia fer moltes versions dels seus poemes abans de la definitiva" o endinsar-se en la seva faceta de col·leccionista de postals, "que li servien de suport per a la seva correspondència i, fins i tot, els seus poemes".

El catàleg digitalitzat es pot consultar a través del portal Arxius en línia del Departament de Cultura, o bé a l'Arxiu Comarcal de la Selva (on també hi ha els originals). "Aquesta fita facilitarà l'accés dels investigadors i del públic en general a tota mena de documentació rellevant per entendre el panorama literari i cultural del segle XX, i especialment per aprofundir en la figura de Joan Vinyoli, al qual aquesta tardor s'ha dedicat un III Simposi Internacional", destaca l'arxiu.