Com tenir una vida saludable?

L'Oncolliga organitza a Girona tres dies d'activitats entorn a la nova cultura de la salut

La fundació Oncolliga s'ha endinsat en un projecte per impulsar una nova cultura de la salut a través de l'organització d'unes jornades destinades a donar eines als ciutadans per saber com viure millor i, en cas de malaltia, com afrontar-la millor. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i l'organisme autònom Dipsalut, han organitzat per als propers 27, 28 i 29 de setembre al Barri Vell de Girona un conjunt d'activitats -com tallers o conferències, entre d'altres- que pretenen divulgar aquesta nova cultura de la salut. 

Aquesta tarda l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, i la promotora del projecte, Sylvia Mias, han presentat el detall d'aquestes més de vint activitats -totes gratuïtes- que es duran a terme en diferents espais del Barri Vell, com la capella de Santa Llúcia o el Museu d'Història dels Jueus.  

La promotora del projecte, Sylvia Mias, ha explicat que han basat el programa en tres variables: les emocions, la formació espiritual i les relacions socials. Entorn a conceptes com amor, coratge, amistat, generositat, sentit de l'humor, compassió, bellesa, curiositat, entusiasme, ètica i esperança, el programa recull activitats que busquen potenciar aquests valors. "En un moment de crisi com l'actual, on està fallant tot allò material, és més important que mai anar a la recerca dels valors que ens poden fer sentir millor i més plens", ha destacat Mias, que assegura que la gent està cada vegada més oberta per treballar aquest tipus de salut que va més enllà de la medicina tradicional.  

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que és un "petit privilegi" per a Girona gaudir de totes aquestes activitats gratuïtes i ha destacat que el concepte "emocions" està molt lligat al model de ciutat que defensen. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que el lema que han creat per promoure la ciutat és 'Girona emociona'. 
Per la seva part, el vicepresident del Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha destacat la idoneïtat d'aquesta jornada ja que, segons ha citat, hi ha estudis que determinen que entre els factors que influeixen en reduir la mortalitat, en un 43% dels casos influeix l'estil de vida i, en canvi, només en un 11% el sistema sanitari. "En canvi, destinem més del 90% dels recursos a l'atenció sanitària i només el 5% a potenciar estils de vida saludables", ha afegit Corominas, metge de professió. "Nosaltres parlem d'habilitats per a la vida, és a dir, busquem poder ajudar a les persones a conèixer les seves potencialitats, a saber-ho gestionar i enfrontar-se millor a la malaltia", ha detallat Corominas. 

La presidenta de l'Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, ha reconegut que inicialment van tenir dubtes i van valorar si el projecte encaixava en els principis de la fundació. Segons ha assegurat, ara que el projecte ja camina estan molt satisfets i creuen que pot ser molt útil per a la gent per tenir noves eines per "viure millor".