La Fundació Drissa i l’IAS impulsen un projecte de suport en salut mental entre iguals

Els usuaris rebran una formació de 160 hores i després podran impartir tallers

Girona ha presentat aquest dilluns un projecte únic a Catalunya que aposta per la recuperació en salut mental a través de l’acompanyament entre iguals. Anomenat “Suport entre Iguals per a la Recuperació en Salut Mental”, el programa ha estat creat per la Fundació Drissa i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) amb el suport financer del Hub d’Innovació Social i Sanitària de Catalunya (HISS).

A través d’aquest projecte, un grup de persones que han viscut un trastorn mental greu rebran formació per convertir-se en referents per a altres que afronten situacions similars, seguint el model de Pacient Expert per l’Experiència (PEP).

A partir de desembre, deu persones començaran una formació de 160 hores que inclou pràctiques als serveis de rehabilitació comunitària de l’IAS. Després, durant els mesos de març i abril de 2025, aquests experts oferiran tallers a un centenar de persones de la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines, amb l’objectiu de promoure habilitats de recuperació i crear xarxes de suport.

Avaluació de l’impacte i tecnologia per al seguiment

El projecte inclourà un sistema d’avaluació que mesurarà la qualitat de vida, l’apoderament i la recuperació dels participants, amb l’objectiu d’assolir un increment del 10% en aquests indicadors. També es preveu un sistema de seguiment a través de WhatsApp, integrant intel·ligència artificial per monitorar les necessitats dels usuaris i garantir una resposta àgil en moments de crisi.

Un model referent en salut mental comunitària

Girona, pionera en el tancament de llarga estada psiquiàtrica, fa més de dues dècades que aposta per una atenció basada en la comunitat. La iniciativa pretén consolidar tres llocs de treball per a persones amb trastorns mentals, que lideraran aquest programa amb l’objectiu de reduir els ingressos hospitalaris i fomentar la inclusió social i l’autogestió en la salut mental.

Durant la presentació, Josep Maria Solé, director de Support-Girona, va destacar que “amb persones amb experiència viscuda, obrim de nou la mirada als drets humans en salut mental”. Per la seva banda, Xènia Albà, cap d’Innovació i Projectes del HISS, va subratllar el valor d’aquesta iniciativa, assenyalant que serà un “instrument de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya”.

L’activista i investigador Hernán Sampietro va oferir una conferència sobre el concepte de “recuperació”, basat en la qualitat de vida segons les preferències i valors de cada persona. A l’acte de cloenda, Claudi Camps, director de Salut Mental de l’IAS, va remarcar la importància de formar professionals especialitzats en models d’atenció comunitària.

Girona, un ecosistema de salut mental integrat

El model d’atenció comunitària de salut mental a Girona és un referent en drets humans i inclusió, amb recursos propers que garanteixen l’accés a psicoteràpia, rehabilitació i suport per a una vida autònoma. Aquest enfocament inclou coordinació entre salut, serveis socials, educació i justícia, en línia amb la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i es fonamenta en una visió integral de les persones.