L’Arxiu Municipal de Girona ha publicat al web els 144 programes que conserva de les Fires de Sant Narcís editats per l’Ajuntament de Girona, i que abracen una cronologia des de 1866 fins ara. L’equipament custòdia documentació sobre l’organització de la festa major des del segle XVII, però els cartells i programes apareixen a partir de la segona meitat del segle XIX. La col·lecció és quasi completa després de la Guerra Civil.
Els programes de Fires que ara es publiquen al web recullen la programació diària dels actes i activitats organitzades per Fires. Es tracta d’actes cívics i religiosos, així com d’activitats culturals, lúdiques i esportives.
L’Arxiu custodia 144 programes editats per l’Ajuntament de Girona des de l’any 1866, però no són continus fins a l’any 1939. A partir de l’any 1957 la imatge de portada del programa coincideix amb el cartell de Fires, i des de 1960 juntament amb el programa d’actes se n’editava un altre que incloïa publicitat.
Aquests programes s’afegeixen als 83 cartells de les Fires consultables també des de la web de l’arxiu. Els cartells anuncien la celebració de les Fires. Els més antics que es conserven solen contenir només la programació d’actes i hi ha pocs elements figuratius i destaquen pels efectes tipogràfics. A partir de l’any 1939 el cartell s’encarrega a algun o alguna artista destacats de la ciutat i, des del 2012, es fa un concurs per triar-lo.
“L’Arxiu ens ofereix una vegada més una oportunitat de recuperar la Girona que va ser i conèixer-nos millors com a ciutat. Aquesta vegada les Fires són les protagonistes de la tasca importantíssima de modernització i divulgació que s’hi fa”, ha subratllat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas.
L’Arxiu també custodia altres cartells i programes (338 documents) de les activitats organitzades amb motiu de les Fires per equipaments i entitats diverses de la ciutat o celebrades en espais concrets. Destaquen, per exemple, dels cartells de la Fira Agrícola i Comercial o Certamen o els programes d’activitats dels anys 1920 i 1930 del fons Jesús Roqueta Sánchez.
Aquesta documentació impresa s’ha de sumar a les nombroses fotografies i documents audiovisuals (8.489 documents) que, procedents de diversos fons i col·leccions, il·lustren com gironins i gironines han gaudit de les Fires al llarg dels anys.