Acció de protesta contra l'obertura d'una botiga de bicicletes a l'antic Odèon de Girona

L'acció l'han portat a terme la recent Plataforma pel Decreixement Turístic

La Plataforma pel Decreixement Turístic Girona va realitzar ahir la seva primera acció de protesta després de presentar-se aquesta setmana en societat aprofitant l’escenari de Temps de Flors.

En aquest cas van assenyalar l’obertura del que pretén ser la “millor botiga de bicicletes d’Europa”, a l’antic teatre Odèon, rebutjant el projecte i denunciant que un antic equipament cultural de la ciutat passi a alimentar encara més el "monocultiu turístic i ciclista".

Durant l’acció, realitzada a les escales de Sant Domènec, van col·locar creus negres amb el nom dels comerços locals que han anat plegant els darrers anys a causa de la gentrificació, la pujada de preus dels lloguers i l’especulació per part dels grans tenidors immobiliaris, que han vist en el capital estranger una gran oportunitat de lucre.

Al mateix temps, i fent referència a la "situació límit que viu la ciutat a causa del turisme massiu i el seu impacte", van despenjar una pancarta de la bastida del teatre on s’hi llegia “Tanquem l’aixeta al Turisme”, en clara al·lusió a la necessitat de reduir la gran afluència de visitants que arriben al municipi.

Durant la lectura del comunicat, van dirigir-se al govern municipal “perquè freni aquest projecte sense sentit, en una ciutat que ja ha arribat al seu límit i on en un any han obert més de 40 comerços relacionats amb la bicicleta només en el Barri Vell”.

Continuant amb les demandes, van reiterar “que a Girona no volem ser la “meca” del ciclisme, sinó ser la millor ciutat on viure-hi dignament”, en referència a garantir drets bàsics a la ciutadania com l’habitatge, subministraments (aigua, energia i alimentació) o unes condicions laborals dignes.

Ja en el 2019, l’antic teatre Odèon va ser ocupat pel moviment juvenil i veïnal de la ciutat per frenar el que en aquell moment havia de ser un restaurant. I van aconseguir-ho. Ara esperen fer el mateix amb la botiga de ciclisme que hi ha d’anar, i aspiren al fet que allò es converteixi, de nou, en un equipament cultural per la gent del barri i la ciutat.

Finalment, van valorar l’anunci del govern municipal i les mesures que fins ara s’han presentat com una acceptació del problema i el malestar veïnal, però del tot insuficient i desenfocat. En aquest sentit, han recordat que “no és una qüestió només de convivència o mobilitat” i que “el problema és molt més profund i requereix mesures més estructurals, urgents i contundents”.