Els hotelers preveuen una l'ocupació turística a la Costa Brava d'un 85% a l'agost

El juliol es tanca amb ocupacions mitjanes del 60% arreu de la demarcació

Els hotelers preveuen que l'ocupació turística a la Costa Brava centre i a la Selva litoral s'enfili fins al 85% aquest mes d'agost. A les comarques gironines, el mes de juliol es tanca amb ocupacions mitjanes del 60% arreu de la demarcació i amb estades curtes d'entre una i dues nits (sobretot, concentrades durant la darrera quinzena i als caps de setmana).

Segons dades de la Federació d'Hostaleria, aquest agost que ara s'enceta la mitjana de les estades contractades es troba entre les tres i quatre nits, tot i que també s'esperen que n'arribin de darrera hora (en aquest cas, més curtes). La Federació, en general, preveu que el global de la temporada turística sigui semblant a la de l'estiu del 2012.

A les comarques gironines, el mes de juliol deixa uns registres d'ocupació turística que, de mitjana, es troben al voltant del 60%. Sobretot, els turistes s'han apropat a les zones costaneres, amb una clara preferència per la Selva litoral (aquí, s'ha arribat al 80% d'ocupació) i la Costa Brava centre (amb percentatges que van entre el 70 i el 75%, depenent dels hotels).


L'Alt Empordà es queda una mica enrere d'aquests percentatges i, durant el juliol, els hotels, pensions i càmpings associats han cobert la meitat dels llits i places. El mateix ha passat a les zones d'interior o muntanya, com ara la Garrotxa (50% d'ocupació) o la resta de la comarca de la Selva (55%).

A Girona ciutat i la zona del voltant, l'ocupació aquest juliol ha estat del 60%. Per darrere de tot es troben les comarques més de muntanya -el Ripollès i la Cerdanya- on aquí no s'han cobert ni la meitat de les places (45%).

Segons concreta la Federació, els turistes han fet estades d'entre dues i tres nits. La darrera quinzena de mes han estat els dies en què hotels i la resta d'allotjaments han estat més plens (sobretot, els caps de setmana).

A l'agost, durant la primera quinzena

Ara, aquest mes d'agost, el sector turístic preveu millorar aquestes xifres d'ocupació. En general, i com ja va passar l'estiu del 2012, l'ocupació es concentrarà durant la primera quinzena de mes. La preferència dels turistes continuarà essent el litoral del Baix Empordà i la Selva, on es preveu que l'ocupació s'enfili fins al 85%.

A l'Alt Empordà, es preveu que l'ocupació també millori respecte al juliol, i que es trobi entre el 60 i el 65%. Precisament, els mateixos percentatges que s'esperen assolir a Girona i rodalia i també a la Selva interior. Per últim, a les comarques de muntanya es preveu que l'ocupació oscil·li entre el 50% (Cerdanya i Ripollès) i el 55% (Garrotxa).

La Federació indica que, ara, els turistes allargaran una mica més la seva estada (entre tres i quatre nits per persona). Pel què fa a les reserves de darrera hora, sovint aquestes es fan per entre una i dues nits.

Els turistes pagaran entre 85 i 90 euros de mitjana per una habitació amb esmorzar inclòs. Tot i això, segons indica la Federació, hi ha alguns establiments que han augmentat preus entre un 5 i un 10%.

Com cada any, durant el mes d'agost, els turistes que visitin la demarcació seran sobretot famílies, seguit de parelles d'entre 35 i 55 anys. Majoritàriament, seran catalans o bé espanyols, seguits dels francesos, els belgues i els alemanys. A més, la Federació també destaca les preferències del turista rus per la Selva marítima (i sobretot, Lloret de Mar).

"En general, la previsió d'ocupació del mes d'agost és semblant a la del 2012, cosa que ja es preveia a principis de temporada", destaca la Federació d'Hostaleria. En global, des de la Federació es preveu que aquest estiu es tanqui amb xifres similars a l'anterior.

Els restaurants, a darrera hora

Els bars i restaurants associats a la Federació preveuen tenir un 40% de reserves durant aquests dies. Tot i això, però, també s'ha de tenir en compte que al sector de la restauració predomina la reserva de darrera hora. El preu mitjà per un menú es troba entre els 15 i els 20 euros.

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines compta amb uns 1.500 associats, entre hotels, pensions, càmpings, restaurants, bars, cafeteries i sales de festes, entre d'altres.