El Gastromusical inicia demà el seu recorregut per fusionar música i gastronomia

Cuiners i músics de l’àmbit nacional i internacional es donaran cita al Molí de l'Escala

El restaurant Molí de l’Escala tornarà a ser l’escenari a partir d’aquest dimecres del Gastromusical, que arriba a la setena edició. Música i gastronomia es fusionaran de nou en aquesta edició que comptarà amb cinc músics i cinc cuiners del panorama nacional i internacional.

Les vetllades se celebraran cada dimecres al vespre, del 31 de juliol al 28 d’agost. CMS Trio i el cuiner i propietari del Molí de l’Escala Jordi Jacas seran els encarregats d’obrir el festival aquest dimecres a 2/4 de 10 del vespre.
 
El Gastromusical és una proposta pionera que va néixer ara fa set anys de la mà de Jordi Jacas. El festival busca fusionar música i gastronomia, a més d’art i solidaritat, i és una de les ofertes més originals i atractives de la programació estiuenca de la Costa Brava. En aquesta edició, comptarà amb la presència de figures d’àmbit internacional i nacional. Als fogons, s’hi posaran Paco Pérez, Damian Allsop,  Isma Prados i Artur Martínez, a més de Jordi Jacas i, a l’escenari hi pujaran CMS Trio, Quimi Portet, Núria Graham, Amparo Sánchez i Maika Makovski.
 
En la primera nit de Gastromusical, la música de CMS Trio (Colina Miralta Sambeat) maridarà amb la cuina empordanesa de Jordi Jacas. Jordi Jacas és cuiner i propietari del Molí de l’Escala, a més d’impulsor i director del Gastromusical. Jacas s’ha format com a cuiner en restaurants de prestigi com l’Albareda de Girona, el Jean Luc Figueras de Barcelona, la Casa Irene d’Arties o el Bulli de Roses. La seva cuina ofereix una àmplia proposta gastronòmica, amb productes de proximitat provinents del mar i de la terra.
 
Per aquesta primera nit de Gastromusical, Jordi Jacas planteja un gaspatxo de tomàquet raf per menjar amb les mans, una adaptació musicada pel mateix comensal del bacallà al pil-pil,  ‘Anarquia’, amb carn vermella i salsa Cafè París – on proposarà un joc  amb la vedella i una de les grans salses de la cuina clàssica com a protagonistes - i, de postres, Strawberry’s Burguer (hamburguesa de maduixa). Tot això maridat amb la proposta que presentarà Vins Estela de Figueres.
 
La vetllada al Gastromusical s’obrirà amb l’aperitiu a la terrassa del Molí on es podran degustar aperitius Emporium – inspirats en el passat greco-romà d’Empúries -, Micròfon de parmesà, Coca de Tou dels Til·lers, anxova de l’Escala i dàtils i el producte convidat de la nit serà precisament l’Anxova de l’Escala.
 
Després de la gastronomia, que situarà el públic en la nit del Gastromusical, serà el torn per a la música amb CMS Trio. Javier Colina, contrabaixista; Marc Miralta, bateria; i Perico Sambeat, saxofonista, componen el Colina Miralta Sambeat Trio (fent honor als seus cognoms), més coneguts com el CMS Trio. Aquest grup ha estat la base de diferents projectes de jazz, barrejant també el flamenc i la música cubana. Els noms de Colina Miralta i Sambeat s’associen a grans referents del jazz estatal i han col·laborat amb artistes de la talla de Bebo Valdés, Dave Douglas o Pat Metheny.
 
El seu primer àlbum, que portava el mateix nom del grup, es va situar el 2007 entre els més venuts a Espanya i el 2008 va aconseguir la nominació de millor disc de jazz als Premis de la Música, organitzats per la SGAE. Des de llavors, el CMS Trio ha fet centenars de concerts arreu del món (més d’una cinquantena a grans ciutats, com Londres, París, Frankfurt i Buenos Aires, entre d’altres). L’any 2009 la formació va presentar el seu segon disc, Caminant, en el que mesclen el jazz amb diversos estils com el bebop, el llatí i el flamenc.
 
Els components del CMS Trio oferiran al Gastromusical un concert recopilatori amb les cançons dels seus dos àlbums. En l’actuació, faran sonar el seu jazz més enèrgic i incorporaran les noves fórmules musicals sense perdre la passió i la creativitat que caracteritza el grup.
 
Després del concert de CMS Trio la vetllada es tancarà a l’espai Sapore on es podrà gaudir de la música que oferirà Josep Torrent.
 
Col·laboració amb Càritas
 
Aquest any el Gastromusical col·laborarà amb Càritas i hi destinarà els diners que es recaptin en el sorteig de regals que es farà al final de cada vetllada. Entre altres, se sortejaran una samarreta del Barça, un àpat per a dues persones al mateix Molí de l’Escala i una cistella de productes agroalimentaris.
 
Càritas treballa per combatre les desigualtats socials i la pobresa a Catalunya i ajuda a les persones amb risc d’exclusió social a través d’iniciatives com menjadors solidaris, espais d’acollida i atenció als més desafavorits. L’entitat es nodreix de la tasca d’una extensa xarxa de voluntaris, que també porten a terme activitats de sensibilització i formació entre la ciutadania.
 
Paral·lelament al festival musical i gastronòmic, l’artista alemany Daniel Marín exposarà la seva obra en el mateix espai on es faran els sopars del Gastromusical. Aquesta exposició mostrarà 10 obres de tema de culte religiós, realitzades amb la tècnica de l’abstracció.
 
El restaurant
 
El restaurant Molí de l’Escala s’ha situat en els darrers anys com un establiment de referència, vinculat al seu entorn més immediat: el municipi de l’Escala i l’Empordà. El seu segell de qualitat és l’aposta pel producte del territori i de temporada, protagonista indiscutible de la seva cuina. El restaurant ocupa un antic molí fariner restaurat que des de 1982 és propietat de la família Jacas–Ballesta, en un espai emblemàtic on tradició i modernitat formen una conjunció perfecta i conserva l’empremta del passat grecoromà d’Empúries.

Programació

Dimecres 31 de juliol  - Jordi Jacas i CMS Trio
Dimecres 7 d’agost – Damian Allsop i Maika Makovski
Dimecres 14 d’agost – Paco Pérez i Amparo Sánchez
Dimecres 21 d’agost – Isma Prados i Quimi Portet
Dimecres 28 d’agost – Artur Martínez i Núria Graham