Figueres estrena 'La pell eixorca'

El muntatge es basa en textos de Salvador Espriu i T.S. Eliot i s'ha vist aquest dissabte al Teatre Municipal el Jardí

El Teatre Municipal el Jardí de Figueres ha acollit aquest dissabte l'entrena de 'La pell Eixorca (o La Terra de Brau)', un espectacle de teatre i poesia amb l'actriu Txe Arana com a única protagonista. El muntatge s'ajuda d'elements teatrals i projeccions per narrar una història sobre la decadència dels valors, les guerres i la devastació, però també sobre la reconciliació, la llibertat i la pàtria.

Sota la direcció i dramatúrgia de Francesc Cerro-Ferran, l'obra es basa en fragments de 'La Pell de Brau' de Salvador Espriu i 'The waste land' de T.S. Eliot i forma part de la programació del Festival Castell de Peralada així com de l'Any Espriu. El muntatge s'endinsa en l'univers d'Espriu on Sepharad pot ser un espai de trobada, de llibertat, de convivència però també pot ser un espai d'opressió, de lluites pel poder i de sang. És precisament aquest segon escenari, el de la guerra i la devastació, l'escollit a 'La pell eixorca', amb un muntatge que busca la plasticitat i s'ajuda de projeccions. Es tracta d'un drama sobre la barbàrie de la gerra, l'obsessió pel poder i la decadència dels valors.

El text, però, també apel·la a la fe, a la comunicació i a l'esperança per arribar a la llibertat i a la reconciliació. "Escolta Sepharad, els homes no poden ser si no són lliures", clamava una Txe Arana durant la seva interpretació com a única actriu dalt de l'escenari i amb l'ajuda de la veu en off de Jaume Comas. Un esforç, el de narrar la història passant per diferents registres i emocions, que el públic ha reconegut amb una llarga ovació al final del muntatge.

Els impulsors de l'espectacle defensen que Espriu i Eliot són dos poetes d'èpoques i estils ben diferents però que comparteixen un interès per temes com ara la mitologia, la civilització grega i la mort. Amb la relectura dels textos s'ha demostrat com ambdós autors apel·len el diàleg entre homes i nacions per superar qualsevol conflicte. I de fet, 'La pell eixorca' és un diàleg entre Tirèsies (interpretat per l'actriu Txe Arana) i el brau (Sepharad).

L'espectacle, que té una durada d'uns cinquanta minuts, és una producció del Teatre Municipal El Jardí, l'Ajuntament de Figueres i el Consorci Transversal Xarxa d'Activiats i ha comptat amb la col·laboració del Festival Castell de Peralada. Aquest últim ha fet una aposta per incloure-ho a la seva programació i sortir així del municipi. 'La pell eixorca' també s'inclou dins els actes de l'Any Espriu. Es representarà també al Teatre Bartrina de Reus el 26 d'octubre en la programació de tardor.