El Govern autoritzarà 25,3 MEUR per iniciar els tràmits per contractar el projecte del Campus de Salut de Girona

El nou equipament augmentarà un 95% l’espai assistencial dels actuals hospitals Trueta i Santa Caterina

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat aquest dissabte que el Govern aprovarà el proper 24 d’abril que el Servei Català de la Salut pugui iniciar els tràmits per a la contractació del projecte hospitalari del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, amb un valor estimat de 25,35 milions d’euros (sense IVA).

Aquests diners es destinaran a la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut i a la posterior redacció dels projectes bàsic i executiu de la proposta arquitectònica assistencial que resulti guanyadora del concurs d’idees, així com la direcció de l’obra. El nou equipament augmentarà un 95% l’espai assistencial dels actuals hospitals Trueta i Santa Caterina.

Els 25,35 MEUR inclouen la redacció del projecte i direcció d’obra. Posteriorment, es farà la licitació de l’obra i dels equipaments. El primer pas serà convocar el concurs d’idees, que està previst que surti a licitació abans de l’estiu.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha remarcat que es tracta d’una “inflexió en una història i en un projecte, un projecte de transformació no només de la demarcació sinó també del Sistema Nacional de Salut de Catalunya”. “És una transformació del model assistencial que dona capitalitat a Girona amb tota la demarcació”, ha afegit.

Balcells ha assegurat que “aquest procés ja no té marxa enrere”, i ha defensat que el Campus “comença a caminar de forma inexorable, de forma inapel·lable”.

El nou equipament hospitalari disposarà finalment d’una superfície d’obra nova de 175.000 m2, que es completaran amb els 43.000 m2 existents al Parc Hospitalari Martí i Julià.

El Servei Català de la Salut s’encarregarà de promoure la primera fase del procés de contractació, consistent en l’elecció del projecte guanyador. Per al concurs de projecte es constituirà un jurat que seleccionarà entre 5 i 6 propostes guanyadores que optaran a l’adjudicació del contracte. En una segona fase, licitada per Infraestructures de la Generalitat, s’adjudicarà el contracte de redacció del projecte i direcció d’obres mitjançant procediment negociat amb les propostes guanyadores de la primera fase.

Salut, recerca i universitat

Aquesta concreció econòmica engloba “tot el necessari per tenir el projecte definitiu per al nou Trueta, que forma part de tot el Campus de Salut, és a dir, que va acompanyat de la recerca, del coneixement, de la Universitat de Girona, amb les noves facultats de les ciències de la vida al costat del nou hospital”, ha dit Balcells. L’objectiu també és impulsar la creació de teixit empresarial sanitari i d’innovació al seu entorn.

El Campus de Salut comprendrà els terrenys cedits pels ajuntaments de Girona i Salt i el Parc Hospitalari Martí i Julià, des d’on el conseller ha fet l’anunci del concurs de projecte, acompanyat de la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, entre altres representants municipals, de la universitat i directius de les institucions sanitàries i de recerca que conviuran al Campus de Salut.

El concurs d’idees que es convocarà properament per a la redacció del projecte arquitectònic prendrà com a base el Pla funcional assistencial elaborat per la Regió Sanitària de Girona en un procés que ha comptat amb la participació de ciutadania i de professionals dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, i que ha durat un any i mig. El document inclou tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea assistencial del futur Campus de Salut, com ara els criteris d’ordenació funcional i el disseny dels espais.

El metratge final és superior al previst inicialment, de tal manera que la superfície del nou hospital serà de 175.000 m2 de nova construcció, a més dels 43.000 ja existents al Parc Hospitalari Martí i Julià.

L’actual Hospital Universitari Josep Trueta data de l’any 1956 i actualment atén una població de prop de 800.000 persones.