L'Ajuntament de Girona planta a Llanos de Luna

Juan Manuel Sánchez-Bustamante prenia possessió com a nou subdelegat del govern

Cap representant de l'Ajuntament de Girona ha assistit a la presa de possessió del nou subdelegat del govern espanyol a Girona. A l'acte hi era la delegada a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, a qui el ple de la corporació va declarar persona 'non grata' al març. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha al·legat problemes d'agenda per assistir-hi i no ha delegat en cap regidor de l'equip de govern.

Només hi ha assistit la portaveu del PP al consistori, Concepció Veray, en condició de diputada al Congrés. El nou subdelegat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, ha promès "compromís, responsabilitat i treball". També ha reconegut sentir "honor" per ser membres "d'un govern reformista" com l'espanyol. L'Ajuntament de Girona ha fet el buit a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, i cap membre de la corporació ha anat a la presa de possessió del nou subdelegat. Segons fonts municipals, l'alcalde s'ha excusat per problemes d'agenda, però no ha delegat en cap regidor de l'equip de govern la seva presència.

Tampoc hi han anat membres de la resta de grups municipals, a excepció de la portaveu del PP que és diputada al Congrés. El president regional d'ERC, Josep Maria Rufí, va respondre per carta a la delegada que no pensava assistir-hi a causa dels "atacs" de l'administració de l'Estat cap a Catalunya.

L'alcalde, Carles Puigdemont, sí va assistir a la pressa de possessió de l'antic subdelegat, Carles Jaume, ara fa poc més d'un any. En aquests mesos, però, les coses han canviat. Després de dues denúncies per part de la delegada Llanos de Luna a acords municipals - una per la contractació dels trens de la diada i una altra per la moció que declarava Girona territori català lliure i sobirà-, el ple la va declarar persona 'non grata' al març. El PP hi va votar en contra i el PSC s'hi va abstenir.

Girona estava sense subdelegat des que al març Carles Jaume va anunciar que deixava el càrrec per incorporar-se a noves responsabilitats al Consell de Garanties Estatutàries. El pas de Jaume per Girona ha estat fugaç. Va prendre possessió el 6 de febrer del 2012 i, poc més d'un any més tard, ja va deixar el càrrec. Aquest divendres ha estat present a l'acte de possessió del seu substitut, el cap de l'assessoria jurídica del grup parlamentari del PP, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

Durant el seu discurs, el nou subdelegat ha agraït la confiança que li ha tingut el partit i ha dit que respondrà amb "compromís, responsabilitat i treball". També ha qualificat "d'honor" el formar part del govern espanyol, del que n'ha destacat el "caràcter reformista" per sortir de la crisi. També ha garantit que treballarà per donar resposta "a les necessitats dels gironins". "Vull oferir des del primer moment la meva dedicació, capacitat de treball i tot el meu esforç en aquesta il·lusionant tasca", ha manifestat.

Llanos de Luna i la transparència

Per part de la delegada del govern espanyol a Catalunya -que ha fet bona part del discurs en català-, Llanos de Luna ha volgut parlar sobre transparència. "En la nostra feina diària com a servidors públics la transparència és un requisit imprescindible per a la bona administració dels recursos i també per a una millor participació dels ciutadans", ha manifestat la delegada, que ha ressaltat que el govern del PP ha treballat "intensament" en l'elaboració de la Llei de la Transparència.

Per Llanos de Luna, "no hi ha millor manera de recuperar el prestigi i la confiança" en les institucions que servint als ciutadans i tenint "molt clares" les seves prioritats. Segons la delegada, aquestes prioritats són la recuperació econòmica i la sortida de la crisi.

El perfil del nou subdelegat

Casat i amb dos fills, Sánchez-Bustamante es va llicenciar en Dret per la UB al 1988 i al 1992 va aprovar l'oposició al Cos Superior de Lletrats de l'Administració de la Seguretat Social. Com a funcionari de l'Estat ha exercit com lletrat en l'assessoria jurídica tant de l'Institut Nacional de la Seguretat Social de Barcelona com de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Barcelona, on també va ocupar el càrrec de sotsdirector. Des de febrer de 2012 ha estat cap de l'assessoria jurídica del grup parlamentari del PP al Parlament de Catalunya.