Les escoles Camins i Pla de l'Ametller de Banyoles s'unificaran el curs 2028-29

Famílies d'alumnes volen que es faci "en bloc" i s'oposen a una fusió "gradual"

Els Serveis Territorials d’Educació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles, han acordat aquest mes de febrer planificar la fusió, creant un nou projecte educatiu, a partir dels projectes actuals de les escoles Camins i Pla de l’Ametller davant la baixada de la natalitat, fet que es va oficialitzar ahir al vespre a la reunió del Consell Escolar Municipal de Banyoles.

Departament i Ajuntament plantegen que el curs 2028-29 tot l’alumnat de l’escola Camins ja s’hagi traslladat a l’actual edifici de l’escola del Pla de l’Ametller. Ara bé, sobre la taula hi ha diverses propostes: des de fer aquest trasllat de forma gradual a fer-lo en un sol bloc.

No realitzar aquesta fusió en un sol bloc implicaria la separació de germans en dos centres diferents durant el procés i no garantiria la creació del nou projecte educatiu.
Així doncs, des de l’AFA de l’escola Camins demanem que aquesta fusió es realitzi en bloc per tal que no hi hagi famílies que quedin separades i hi hagi temps per treballar en el nou projecte. Al mateix temps, suficient espai a l’actual edifici del Pla de l’Ametller per acollir a tot l’alumnat.

El passat mes de novembre, l’AFA de Camins ja va expressar aquestes demandes en el procés participatiu engegat pel Departament d’Educació i obert a tots els centres. Unes demandes que fins al moment, no han estat escoltades. I és per això que demanem que es tinguin en compte i es respectin les nostres demandes les quals considerem lògiques i ben fonamentades.

Una escola referent pel Departament i l’UdG

L’Escola Camins ha participat en l’elaboració del currículum escolar recentment aprovat pel Departament d’educació l’any 2022, essent una escola il·lustrativa de la situació-aprenentatge com a metodologia exitosa perquè els infants i adolescents aprenguin i comprenguin. 

I és una escola formadora en metodologies pedagògiques vinculada a la Universitat de Girona, referent per a moltes altres escoles i docents d’arreu del territori català i exemple d’aplicació de metodologies actives, vivencials i manipulatives que han demostrat ser l’èxit de l’aprenentatge significatiu i de l’assoliment de competències bàsiques. La prova és el bon nivell dels resultats educatius de l’alumnat.

Però també l’atenció a la diversitat, l’esperit crític, la capacitat d’adaptació i resolució de conflictes dels infants del centre i la millora de la cohesió social de la comunitat educativa.

És per aquest motiu, que des de l’AFA de Camins, demanem una vegada més que se’ns escolti i se’ns respecti. I tornem a demanar als nostres representants polítics i als responsables d’educació que els criteris de planificació educativa a la ciutat de Banyoles es basin en el consens i prioritzin els criteris pedagògics per davant dels econòmics.

Perquè entenem que el que està en joc no és només el futur de la nostra escola sinó la continuïtat d’un projecte compromès amb els reptes educatius que planteja actualment la nostra societat i un referent dins la comarca des de fa més de deu anys.